Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arkisto

Vuoden tarjoilija-kisan kakkonen: Aina hyvää palvelua ei edes kaivata

Rouxin ravintolapäällikkö Saara Alander.

Lahtelaisen Rouxin ravintolapäällikkö Saara Alander on kunnianhimoinen ammattilainen. Hän sijoittui hiljan toiseksi Vuoden tarjoilija 2013 -kilpailussa, ja on osallistunut ahkerasti muihinkin alan kilpailuihin. Sijoituksiakin on tullut, mutta mitä tarjoilijalta vaaditaan arjessa?

Lahtelaisen Rouxin ravintolapäällikkö Saara Alander on kunnianhimoinen ammattilainen. Hän sijoittui hiljan toiseksi Vuoden tarjoilija 2013 -kilpailussa, ja on osallistunut ahkerasti muihinkin alan kilpailuihin. Sijoituksiakin on tullut, mutta mitä tarjoilijalta vaaditaan arjessa?

- Tarjoilijan pitää osata lukea ihmisiä, nähdä ja kuulla koko ajan kaikki mitä tapahtuu. Pitää olla läsnä, muttei tyrkyttää itseään. Isot yritysryhmät tai romanttista iltaa viettävä pari eivät kaipaa huomiota samalla tavalla kuin vaikkapa ruokaharrastaja, Alander kertoo.

Vasta 24-vuotias Alander on siinä mielessä onnekas, että työskentelee ravintolassa, jossa "saa tarjoilla maistuvaa ruokaa hyvistä raaka-aineista". Ketjuravintolassa kiire on aivan eri luokkaa, ja listakin eri näköinen. Paikassa paikan tavalla, mutta tuotteet olisi hyvä tuntea.

- Tarjoilijan kyky kohdata asiakas pääsee oikeuksiinsa rauhallisessa tilanteessa, kun ehtii ajan kanssa kertoa ruoan ominaisuuksista ja valita asiakkaan kanssa sopivat yhdistelmät.

Suomalaiset haukkuvat mielellään asiakaspalvelua, mutta on paikkoja, joissa briljeeraus menisi tavallaan hukkaan:

- Yökerhossa asiakas haluaa juomansa mahdollisimman nopeasti. Ei siinä ehdi kummoisia tehdä, eikä asiakas sitä edes odota, Alander sanoo.

Tarjoilijan työ on muuttunut entistä kansainvälisemmäksi, venäläisiä ja ruotsalaisia asiakkaita käy koko ajan enemmän. Alaa vaivaavat myös henkilökunnan vaihtuvuus ja ekstraajien käyttö. Rankinta työssä ovat työajat, Alanderkin on töissä iltapäivästä lähes keskiyölle asti. Toisaalta vapaapäiviäkin saa sitten useamman peräkkäin.

Tarjoilijan tai baarimikon ammatista haaveilevan kannattaa silti pitää mielessä, että monet viikonloput, illat ja juhlapyhät menevät töiden merkeissä.

- Itselleni vaikeinta oli oppia myymään. Olin myös nuorempana todella ujo. Työharjoittelut koulivat onneksi hyvin, Alander kertoo.

Ruokatrendejä pitää seurata tarkasti, sillä asiakkaat ovat entistä valveutuneempia. Viinitietoudessakin riittää jatkuvasti uutta opittavaa.

- Tarjoilijan tietous vanhenee nykyään nopeasti.

Lue lisää aiheesta torstain Etelä-Suomen Sanomista.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi