Aiheet
Arkisto

Näin Kekkonen torjui kosijat

UKK-arkistonjohtaja Pekka Lähteenkorva (vas.) ja Janne Ridanpää Urkin saunan ovella.

Jäätyään leskeksi presidentti Urho Kekkonen sai lukuisia kosintakirjeitä naisilta karkauspäivisin. Kekkonen vastasi tunnollisesti jokaiselle, ja lähetti kirjeen mukana hamekangasta torjunnan pehmittämiseksi, kuten ennen vanhaan tapoihin kuului. Eikä mitä tahansa kangasta, vaan ehtaa Marimekkoa.

Jäätyään leskeksi presidentti Urho Kekkonen sai lukuisia kosintakirjeitä naisilta karkauspäivisin. Kekkonen vastasi tunnollisesti jokaiselle, ja lähetti kirjeen mukana hamekangasta torjunnan pehmittämiseksi, kuten ennen vanhaan tapoihin kuului. Eikä mitä tahansa kangasta, vaan ehtaa Marimekkoa.

Tämän ja monta muuta asiaa muistaa UKK-arkistonjohtaja Pekka Lähteenkorva, joka on ollut arkistolla töissä vuodesta 1995. Lähteenkorva on terävä supliikkimies, joka vastaanottaa vuosittain Orimattilan Niinikoskella sijaitsevalla arkistolla satoja tutkijoita ja toistakymmentä toimittajaa.

Ulkoministeriöstä UKK-arkistoon siirtynyt Lähteenkorva tarvitsee työssään loistavan muistin ja historian tuntemuksen ohella hyvää käsialan lukutaitoa, sillä Kekkosen kirjoittama teksti muistuttaa entisaikojen lääkeresepteissä nähtyjä harakanvarpaita.

Vaikka arkistoapulainen Janne Ridanpää kuvaileekin arkistonjohtajaa "intohimoiseksi UKK-mieheksi", Lähteenkorva ihmettelee Kekkosen naismakua:

- Kekkonen antoi yhdelle kosijalle vastauskirjeessään painonhallintaohjeita. Nainen oli 170-senttinen ja painoa oli 72 kiloa. Ihmettelen suuresti moista käytöstä, minusta naisen mitat ovat oikein mukavat.

Lue lauantain Etelä-Suomen Sanomista, mistä asiasta Lasse Lehtinen pöyristyi arkistolla käydessään, ja millainen mies UKK-arkistonjohtaja oikein on.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lue seuraavaksi