Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arkisto

Sputnikin laukaisu avaruuteen yllätti koko maailman

Sputnikin sisällä oli vain vankkatekoinen radiolähetin ja lämpömittari. Kuva: Nasa

Neuvostoliitto voitti ensimmäisen erän suurvaltojen avaruuskisassa laukaisemalla historian ensimmäisen satelliitin taivaalle 50 vuotta sitten, lokakuun 4. päivänä vuonna 1957. Halkaisijaltaan 58-senttinen alumiinipallo kiersi Maata kolmen kuukauden ajan eli tammikuun 4. päivään saakka.

Tieto Sputnikin laukaisusta ja pääsystä ellipsin muotoiselle kiitoradalleen ällistytti maailman ja järkytti Yhdysvaltoja syvästi. Yhdysvaltalaiset olivat pitäneet selvänä oman tekniikkansa ylivoimaisuutta, joten arkkivihollisen saavutus oli isku kansalliselle itsetunnolle.

Sittemmin maansa presidentiksi noussut teksasilainen senaattori Lyndon B. Johnson luonnehti Sputnikia teknologiseksi Pearl Harboriksi.

Sputnik oli maailmanlaajuisesti merkittävä tapahtuma. Lehdet luonnehtivat satelliittia - jota tuolloin tekokuuksi tai keinokuuksi kutsuttiin - vuosikymmenen uutiseksi. Satelliitin laukaisua avaruuteen pidettiin ihmiskunnan suurimpiin kuuluvana tieteellisenä saavutuksena.

Koska Sputnik oli niin pieni, sen liikkeitä voitiin seurata vain kiikarin avulla, mutta sen saattoi nähdä joko aamunkoitteessa tai auringonlaskun aikoihin. Radioista kuunneltiin kiinnostuneina Sputnikin lähettämää radiosignaalia, kolmen piip-äänen sarjaa.

Kettu ja pihlajanmarjat

Sputnikista tyrmistyneet yhdysvaltalaiset suhtautuivat kommunistisen tekniikan saavutukseen kirjavasti. Ihmettelyä seurasi omien päättäjien arvostelu, mutta myös pelko. Tekokuun epäiltiin pystyvän vakoilemaan kaikkia kansalliseen turvallisuuteen liittyviä salaisuuksia.

Ehkä vieläkin suurempaa pelkoa herätti tietoisuus, että raketti, jolla Sputnik oli avaruuteen kuljetettu, voisi yhtä hyvin kuljettaa esimerkiksi atomi- tai vetypommin keskelle Washingtonia.

Presidentti Dwight D. Eisenhower puolestaan vähätteli neuvostoliittolaisten saavutusta todeten, että nämä olivat lähettäneet taivaalle pienen pallon, josta ei ollut syytä kantaa huolta.

Kaikki hyöty irti

Neuvostoliiton johto puolestaan otti kaiken hyödyn Sputnikin tuomasta propaganda-avusta. Maan johtajat poseerasivat liittolaistensa ja muiden valtiovieraittensa kanssa Sputnikin näköisen metallipallon rinnalla nauttien voitostaan.

Heti Sputnik 1:n laukaisun jälkeen neuvostotutkijat ilmoittivat olevansa valmiita laukaisemaan seuraavan ja tuntuvasti suuremman tekokuun avaruuteen. Tätä kaavailtiin lokakuun vallankumouksen muistopäivän kohokohdaksi.

Sputnik 2 laukaistiin 3. marraskuuta. Uusi Sputnik oli tuntuvasti suurempi, sillä pallomainen ykkönen painoi vain 83,6 kiloa, kartiomainen kakkonen runsaat 500 kiloa. Sputnik 2 vei taivaalle mukanaan myös matkustajan, sekarotuisen Laika-koiran.

Laika teki historiaa ensimmäisenä avaruusmatkustajana. Koiran kohtalo oli kuitenkin ankea, sillä liian ohuen lämpöeristyksen takia Sputnikin sisälämpötila nousi niin, että Laika kuoli tuskallisesti.

Sputnik 2 kiersi Maata 162 vuorokautta eli huhtikuun puoliväliin saakka.

Riitta Sarasti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi