Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arkisto

Helmi Vuorelma - tekstiili-taiteilija ja naisyrittäjä

Helmi Vuorelma.

ESS-Mirja Korkeamäki

Lahti

Jos lahtelaisilta kysyttäisiin, mitä heillä tulee mieleen sanasta tekstiilitaide, vastaus olisi todennäköisesti "Vuorelma". Luonnollisesti yrittäjä ja tekstiilitaiteilija Helmi Vuorelma oli esillä myös Sata lahtelaista -luentosarjassa, joka jatkui viimeksi paitsi tekstiilialan niin myös huonekaluteollisuuden esittelyllä.

Helmi Vuorelma syntyi vuonna 1886 Orimattilan Pennalassa Kaarlo ja Karoliina Kummilan maanviljelijäperheeseen.

Vuorelma valmistui 1909 opettajaksi Fredrika Wetterhoffin opistosta Hämeenlinnasta. Aluksi hän perusti kotikutomon, mitä pidettiin hieman ala-arvoisena opettajaksi valmistuneelle. Kutomon alku oli vaatimaton, toiminta alkoi vuokrahuoneistossa Asemantaustassa. Ensimmäinen varsinainen toimitalo sijaitsi Huovilanlinja 1:ssä, seuraavat toimitilat ostettiin Launeenkatu 7:stä ja vuonna 1928 toimipaikka muutettiin Lahden kaupungin alueelle Vesijärvenkatu 13:een. Avioliiton hän oli solminut Juho Evert Vuorelman kanssa vuonna 1913.

Kotikutomo aloitti sisustus- ja käyttötekstiilien valmistuksella. Ensimmäinen tuote oli keinutuolinmatto. Vähitellen tuotevalikoima monipuolistui ja alettiin kutoa verhoja, pöytäliinoja, sängynpeitteitä, ryijyjä ja raanuja. Kankaiden lisäksi valmistettiin villatakkeja, -sukkia, -paitoja ja -alusvaatteita.

Varhaisessa vaiheessa Vuorelma tarjosi työtä myös kotikutojille, jotka saattoivat työskennellä kotitöiden lomassa. Kotityöntekijöiden määrä oli korkeimmillaan vuonna 1939, jolloin kansallispukutuotanto oli huipussaan.

Kansallispuvut tulivat tuotantoon jo 1910-luvulla. Helmi Vuorelman alkaessa valmistaa kansallispukua se ei ollut tunnettu eikä suosittu asu. Tämän saivat kokea myös Vuorelman työntekijät, jotka olivat vapaaehtoisia kansallispukumannekiineja. Hinnasta sai alennusta tietyllä ehdolla. "Annan halvemmalla, mut pidät sit kans", muistetaan Helmi Vuorelman sanoneen.

Helmi Vuorelma kuvasi työn laatua näin: "Kun asiakas ottaa tuotteen käteensä, hän ei kiinnitä ensimmäiseksi huomiota siihen, kuinka kauan tuotteen tekeminen on vienyt. Asiakas arvioi ensin, onko tuote kaunis ja hyvin tehty vai ei."

Helmi Vuorelma kuoli 62-vuotiaana vuonna 1948. Hänen elämäntyötään ovat jatkaneet lapset kahdessa polvessa.

Suuria lahtelaisia

Juttusarja esittelee eri alojen tunnettuja lahtelaisia. Sarja perustuu Lahden työväenopiston ja Lahden kaupunginmuseon luentosarjaan Sata lahtelaista.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi