Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaalit
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Uutisen takana: Peräti neljä puoluetta voi saada Hämeestä kolme edustajaa

Mielipidekyselyjen perusteella keskusta on nappaamassa lisäpaikan myös Hämeen vaalipiirissä ja nousemasssa tasoihin alueen perinteisten valtapuolueiden SDP:n ja kokoomuksen kanssa. Kuva: Teemu Hämäläinen

Gallupien ykköspaikkaa pitävä keskusta on horjuttamassa SDP:n ja kokoomuksen valta-asemaa Hämeen vaalipiirissä.

Tuoreiden mielipidemittausten perusteella keskusta on saamassa Hämeessä vähintään yhden lisäpaikan ja nousemassa kolmeen paikkaan.

Ylen Taloustutkimuksella teettämä tutkimus ennakoi, kuinka monta paikkaa kukin puolue on saamassa eduskuntaan eri vaalipiireissä. Paikkajakauma on laskettu Ylen puoluekannatusmittausten perusteella.

Toinen tapa ennakoida vaalitulosta on se, että puolueiden valtakunnalliset gallupluvut korjataan edellisissä eduskuntavaaleissa toteutuneella alueellisen ja valtakunnallisen kannatuksen erolla. Sen mukaan puolueiden kannatus olisi Hämeessä seuraava: keskusta 22,3, SDP 21,2, kokoomus 18,2, perussuomalaiset 16,1, vasemmistoliito 7,3, kristillisdemokraatit 6,7 ja vihreät 6,1 prosenttia. Tämän menetelmän mukaan kristillisdemokraatit pitäisivät paikkansa, mutta vihreät jäisivät edelleen ilman paikkaa.

* * *

Ylen tutkimuksen mukaan vihreät onnistuisivat nappaaman takaisin viime vaaleissa menettämänsä paikan, jossa on vahvimmin kiinni ex-kansanedustaja Kirsi Ojansuu-Kaunisto. Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen uusisi paikkansa ja myös kristillisdemokraatit olisivat saamassa yhden edustajan, eli Päivi Räsänen nousisi jälleen eduskuntaan.

Se ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, sillä perussuomalaiset kärkkyvät kristillisdemokraattien paikkaa. Ylen tutkimuksen mukaan perussuomalaiset kuuluvat Hämeessä häviäjiin ja menettäisivät yhden paikan, jos ne eivät onnistu nappamaan Räsäsen paikkaa.

Ylen mukaan viime vaaleissa torjuntavoiton saaneet demarit joutuisivat nyt menettämään yhden paikan ja kokoomukselle neljäs paikka jäisi haaveeksi. Keskusta, SDP ja kokoomus saisivat siten kolme paikkaa. Jos perussuomalaiset pitäisivät asemansa, Hämeessä olisi tasaista. Jokainen nelikon puolue saisi kolme paikkaa.

Suurin epävarmuus koskee vaalipiirin viimeisiä paikkoja, joista kilvoittelee usea puolue ja ehdokas. Viimeiset paikat ratkeavat pienillä eroilla, mikä tekee kisasta jännittävän.

* * *

Istuvat kansanedustajat ovat etulyöntiasemassa erityisesti nyt, kun Hämeestä on paljon luopujia: Johannes Koskinen (sd.), Jouko Skinnari (sd.) ja Uudellemaalle siirtynyt James Hirvisaari (m.).

Jos Juha Rehula (kesk.) olisi saanut soten maaliin, äänimäärä olisi ollut huikea. Hän ohittaa silti forssalaisen Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.). Keskustan kolmas nimi on arvoitus. Päijät-Hämeen suurin yllättäjiä on Martti Talja.

Demareiden äänikuningattareksi nousee konkariedustaja Tarja Filatov Hämeenlinnasta. Kansanedustaja Mika Kari Lahdesta huokasi helpotuksesta, kun Koskinen siirtyi muihin tehtäviin. Karin valttina on kelvolla hoidettu ensimmäinen kausi ja kotipesän suuri koko.

SDP:n kolmannesta paikasta kisaavat Ville Skinnari Lahdesta ja Iisakki Kiemunki Hämeenlinnasta. Vaikka Skinnari lähtee puhtaalta pöydältä, isä-Joukon äänet ovat oiva pesämuna.

Kiemungin vahvuutena ovat edellisistä vaaleista saadut 5 122 ääntä, mutta rasitteena Hämeenlinnan kuntapolitiikan autokauppasotkut. Eero Vainio iskee tähän saumaan.

* * *

Kokoomuksen varmin läpimenijä on eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen Orimattilasta. Hän on hoitanut pestinsä hyvin ja on tolkun miehen maineessa. Jokinen saattaa napsia paljon Tuija Nurmelta jääneitä maaseutuääniä.

Sanni Grahn-Laasosen valttina on puolueen varapuheenjohtajuus ja ministerin salkku. Miinuksena on liimautuminen Alexander Stubbin "voittajatiimiin" ja oman kotipesän pienuus. Siksi forssalaisen on kalastettava Heinolassa saakka.

Myös kansanedustaja Timo Heinosen ongelmana on kotipesän (Loppi) pienuus ja se, ettei kokeneelle edustajalle ole kertynyt merkittäviä eduskuntatehtäviä. Heinonen osaa kuitenkin puhua, kampanjoida ja hänellä on Iiro Viinasen tuki.

* * *

Kokoomuksen kansanedustajakolmikon vahvin haastaja on eduskuntaan paluuta yrittävä Ilkka Viljanen. Jos hän pitää entiset kannattajansa ja ottaa osan Nurmen sekä Juha Rostedtin lahtelaisista äänistä, paluu on taattu. Francis McCarron nappaa lahtelaisista äänistä osansa.

Suurin kysymysmerkki koskee naisia. Lahden Sari Niinistöllä on takataskussa yli 4 000 äänen potti, mutta näkyvästi kampanjoiva Kristiina Hämäläinen Hollolasta yrittää tosissaan eduskuntaan.

Perussuomalaisten ilopilleri ja työmyyrä, kansanedustaja Anne Louhelainen uusinee paikkansa. Näkymättömäksi jäänyt kansanedustaja Ismo Soukola Hämeenlinnasta saa tehdä töitä pitääkseen Lulu Ranteen takanaan. Päijät-Hämeen vahvin haastaja on Rami Lehto Lahdesta.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi