Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Populisti palasi parrasvaloihin

Timo Soini vihjaisi olevansa kiinnostunut presidenttiehdokkuudesta vuoden 2024 vaaleissa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Seitsemän pitkää kuukautta malttoi Timo Soini (ex-ps., nyk. sin.) pysytellä poissa julkisuudesta sen jälkeen, kun hänen nelivuotinen urakkansa ulkoministerinä päättyi viime kevään vaalien jälkeen. Maanantaina Soini vihdoin palasi parrasvaloihin markkinoimaan tuoretta populismia käsittelevää kirjaansa.

Soini on maamme johtava populismin kokemusasiantun­tija. ”Maisterisjätkä” laati yliopistossa pro gradunsa kyseisestä aiheesta ja onnistui myös viemään teoriansa käytäntöön mitä vakuuttavimmalla tavalla. Hän kasvatti SMP:n raunioille perustamansa perussuomalaiset marginaalipuolueesta poliittiseksi voimaksi, jonka niin sanotut vanhat puolueet joutuivat ottamaan vakavasti viimeistään kevään 2011 jytkyvaalien jälkeen.

Neljä vuotta myöhemmin Soini uusi temppunsa johdattaen perussuomalaiset hallitukseen ja itsensä oman poliittisen uransa hillotolpalle. Mutta ulkoministerinä Soini joutui myös kokemaan kantapäänsä kautta oppikirjaesimerkin siitä, kuinka kohtalokasta valtaan pääsy voi populistiselle puolueelle olla.

Loikatessaan Jussi Halla-ahon kaappaamista perussuomalaisista sinisiin Soini hylkäsi perustamansa populistisen puolueen, mutta ei populismia. Populisti hänessä nosti päätään myös maanantaina, kun hän veti esiin aina yhtä käyttökelpoisen presidenttikortin varmistaakseen itselleen maksimaalisen julkisuuden.

Kirja itsessään ei yltänyt uutiseksi, mutta sellaista lähenteli väläytys, jolla Soini antoi ymmärtää olevansa kiinnostunut ehdokkuudesta vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

– Moni puolue tarvitsisi silloin hyvän ehdokkaan, hän vihjasi.
 

Ei olisi yllättävää, jos Soini kaipaisi takaisin politiikkaan ja suoraan korkeimmalle huipulle. Kaiken muun hän on jo melkein kokenut. Ongelma on siinä, että Soinin nykyinen puolue siniset on käytännössä pyyhkiytynyt poliittiselta kartalta, joten sen olisi liki mahdotonta nostaa ehdokastaan presidentiksi asti, vaikka tämä olisi maamme johtava populisti.

Muut puolueet tuskin ovat neljänkään vuoden kuluttua niin epätoivoisia, että ne värväisivät Soinin ehdokkaakseen. Vaihto­ehdoksi jää kansaliike, jollaista presidentti Sauli Niinistö hyödynsi onnistuneesti viime kerralla. Mutta Niinistö osaakin tänä päivänä kosketella kansan syvien rivien tuntoja jopa taitavammin kuin Soini, joka ei edes uskaltautunut mittauttamaan suosiotaan enää viime eduskuntavaaleissa.

Vanhana populistina Soini taisi aavistaa, että hänelläkin olisi ollut niissä vaaleissa vain hävittävää. Nyt hänellä on vielä muutama vuosi aikaa pohtia, olisiko ennuste parempi seuraavissa presidentinvaaleissa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi