Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Sovittelusta oikea vaihtoehto

Rikos- ja riita-asioiden sovittelulla pyritään vähentämään oikeudenkäyntejä. Kuva: Sami Lettojärvi

Riita- ja rikosasioiden sovittelun suosio kasvaa Suomessa, vaikka sovitteluun päätyvien tapauksien määrä on vielä kohtalaisen alhainen ja riippuu osin siitä, missä käräjäoikeudessa riita- tai rikosasioita kulloinkin käsitellään.

Koska sovittelu on usein paljon tuomioistuinkäsittelyä nopeampi keino riitatilanteiden ratkaisemiseen, sen soisi edelleen yleistyvän. Sovitteluissa säästetään paitsi aikaa – oikeuslaitosten ruuhkat venyttävät käsittelyajat usein pitkiksi – myös rahaa, sillä sovittelu voi pienentää avustajien palkkioita. Sovittelussa on sekin etu, että se voi vähentää psyykkistä kuormaa ja katkeruutta, jota tuomiot ja niiden odottelut aiheuttavat.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa on yleisimmin soviteltu lapsen huoltoon ja tapaamiseen liittyviä riitoja. Niistä reilut kolmannes on ratkaistu sovittelulla. Myös omaisuuteen ja velkomiseen sekä työsuhteisiin liittyviä rikosasioita on soviteltu lain voimaantulon jälkeen, mutta sovittelun kautta niitä on ratkaisu vain kymmenisen prosenttia.

Sovittelu on usein paljon tuomioistuinkäsittelyä nopeampi keino riitatilanteiden ratkaisemiseen.

On varmasti vielä paljon tehtävää, jotta sovittelusta tulisi varteenotettava ja yleisesti tarjottu vaihtoehto tuomioistuinkäsittelylle. Se vaiva kannattaisi kuitenkin nähdä.

Sovittelun yleistymisestä hyötyisi myös tuomioistuinlaitos, jolle tapauksia kasaantuu ja jossa tuomioistuinkäsittelyt ovat jo nykyisin pitkiä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että sovittelua lisätään oikeudenkäyntien määrän vähentämiseksi. Oikeusministeriö on asettamassa sitä varten työryhmän.

Sovittelulaki on ollut voimassa vuodesta 2006. Sen alullepanija oli tuomari Teuri Brunila (Yle 26.11.) Hän oli nähnyt työssään, että ”kylmäkiskoinen käräjäsaliriitely repii ihmisen vereslihalle ja jättää ikuiset traumat”. Sen sijaan sovittelu panee ihmiset ratkaisemaan omat riitansa ulkopuolisen avustajan avulla.

Sovittelualoitteen voi tehdä kuka tahansa riidan tai rikoksen osapuoli lähimpään sovittelutoimistoon, joka arvioi, soveltuuko tapaus sovitteluun. Aloitteen voi tehdä myös riidan ulkopuolinen, esimerkiksi viranomainen. Kaikkien osapuolten täytyy suostua sovitteluun.

Kaikki tapaukset eivät sovi sovitteluun, mutta on varmasti paljon nykyistä enemmän tapauksia, joissa sovittelulla saataisiin parempi tulos kuin oikeuskäsittelyllä. Jo pelkästään sovittelun nopeus auttaisi siinä, etteivät riidan osapuolet roikkuisi löyhässä hirressä pitkään oikeuskäsittelyä odottaessaan. Riita- tai rikos­asioiden pitkittymisestä ei hyödy kukaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi