Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Johnson hankki liikkumavaraa

Boris Johnson joutuu vielä kohtaamaan katteettomat lupaukset, joita hän on brexitistä briteille syöttänyt. Kuva: Ben Stansall / Lehtikuva

Britannian konservatiivinen pääministeri Boris Johnson on monesti sotkeutunut omaan näppäryyteensä junaillessaan maataan pois Euroopan unionista ja täyttääkseen siten brittien niukan enemmistön kansanäänestyksessä ilmaiseman tahdon.

Täysin oikein Johnson osasi kuitenkin laskea, kun hän julisti missionsa sujuvoittamiseksi ennenaikaiset vaalit. Ne vahvistivat konservatiivien ja Johnsonin asemaa niin paljon, että mikään tuskin enää estää Britanniaa jättämästä EU:ta tämänhetkisen takarajan umpeutuessa tammikuun lopussa. Se on haitaksi molemmille, mutta epävarmuus sentään hellittää.

Aivan kuten Johnson oli suunnitellut, torstaina käytiin täysin yhden asian vaalit. Brexit jätti varjoonsa kaikki muut teemat, joita uskottavuutensa hukannut työväenpuolue yritti epätoivoisesti tarjota äänestäjien pohdittavaksi.

Kansanäänestys jakoi britit kahteen melkein yhtä isoon leiriin, eikä kahtiajako ole vieläkään hellittänyt. Yhteistä niin brexitin vastustajille kuin kannattajille kuitenkin on, että monet ovat jo lopen kyllästyneitä koko asiaan ja poliitikkojen sen ympärillä pelaamaan peliin.

Vaikein brexit-urakka on vasta edessä.

Tämä selittää pitkälti, miksi konservatiivit onnistuivat nyt voittamaan runsaasti parlamenttipaikkoja sellaisillakin alueilla, jotka tähän asti olivat olleet tiukasti työväenpuolueen hallinnassa. Tarkoitus pyhitti keinot, kun brexitiä kannattavat duunarit piirsivät tällä kertaa äänestyslappuunsa konservatiivin numeron.

Eurooppa-tutkija Timo Miettinen tosin näkee vaalien tuloksessa myös merkkejä yleisemmästä suun­tauksesta (Yle 13.12.). Siinä rakennemuutoksen raskauttama työväestö ei enää itsestäänselvästi äänestä työväenpuolueita, vaan tuntee yhä enemmän viehtymystä kansallis­konservatiiviseen ja populistiseen suuntaan. Britanniassakin työväenpuolueen suurimpia huolia lienee tämän jälkeen, kuinka moni äänestäjä palaa enää entisen suosikkinsa puoleen käännettyään sille nyt ensi kertaa selkänsä.

Britannian ja ehkä EU:nkin kannalta vaalituloksessa on hyvää se, että Johnson ei suuren enemmistönsä turvin ole enää yhtä riippuvainen puolueensa kovan brexit-linjan edustajista kuin tähän asti. Näin hän saa lisää liikkumavaraa ryhtyessään neuvottelemaan maansa ja unionin suhteista brexitin jälkeen.

Liikkumavara on tarpeen, sillä vaikein urakka on vasta edessä. Neuvotteluissa molemmat osapuolet joutuvat keskittymään ensisijaisesti brexitistä koituvien vahinkojen minimoimiseen. Samalla Johnsonkin joutuu viimeistään kokemaan, kuinka kaukana tosielämän realiteeteista ovat kaikki ne katteettomat lupauk­set, joita hän on äänestäjille brexitistä syöttänyt.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi