Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hallitus kierrellyt kuumaa puuroa

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on joutunut selityskannalle al-Holin leirin suomalaisia koskevassa asiassa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sanna Marinin (sd.) uunituore hallitus saa nopeasti tulikasteensa joutuessaan ensi viikolla vastaamaan ensimmäiseen välikysymykseensä. Se koskee päivän puheen­aihetta, al-Holin leirillä olevia suomalaisia Isis-taistelijoiden perheenjäseniä ja hallituksen toimia heidän suhteensa.

Asia on ollut kiusallisen tuttu myös kahdelle edelliselle hallitukselle, sillä kyseiset suomalaiset – yksitoista naista ja kolmekymmentä lasta – ovat viruneet leirillä jo viime talvesta. Yksikään hallitus ei silti ole vielä tohtinut ottaa virallisesti kantaa heidän kohtaloonsa, eikä ihme, sillä kysymys on vaikea niin poliittisesti, lainopillisesti kuin inhimillisesti.

Julkisuuteen vuodettujen tietojen mukaan ulkoministeriön johdolla on kyllä laadittu jo toteuttamista vaille valmis suunnitelma suomalaisten kotiuttamiseksi. Se on tapahtunut virkamiesvastuulla, sillä hallitus on antanut työlle vain hiljaisen hyväksyntänsä.

Keskustelun kuumetessa on lisääntynyt myös hallituksen paine ottaa kuuluvammin kantaa. Tasavallan presidentti on patistellut hallitusta pohtimaan selkeän poliittisen päätöksen tekemistä al-Holin suomalaisista. Myös monet oikeusoppineet arvioivat asian olevan periaatteellisesti niin tärkeä erityisesti lasten oikeuksien kannalta, että se pitäisi käsitellä virallisesti hallituksessa.

Kysymys on vaikea poliittisesti, lain­opillisesti ja inhimillisesti.

Suojelupoliisi on varoittanut Isis-taistelijoiden ja myös heidän perheenjäsentensä muodostavan Suomeen palatessaan vakavan turvallisuusuhan. Se on painava arvio. Toisaalta oikeuskansleri katsoi jo lokakuussa perustuslain ja lasten oikeuksien sopimuksen puoltavan ainakin lasten kotiuttamista. Painavaa tekstiä tämäkin.

Lastensuojelu on viranomaistoimintaa, johon poliittisten päättäjien ei periaatteessa tulisi puuttua. Tämä näyttää olleen hallituksen lähtökohta suhtautumisessa al-Holin suomalaisiin. Se on myös antanut hallitukselle verukkeen kierrellä tulenaran kysymyksen ympärillä vailla huolta joutumisesta tilille, jos puuro­kattila kuumenee vaarallisesti.

Enää hallitus ei voi väistää vastuutaan. Viimeistään vastatessaan välikysymykseen sillä on oltava selvä kanta virkamiesten selkänojaksi, miten al-Holin kysymyksessä aiotaan toimia.

Linjaus saattaisi syntyä helpommin, jos leiriltä voitaisiin kotiuttaa vain syyttömät lapset ja jättää sinne radikalisoituneet äidit, jotka ovat itse osansa valinneet. Sellainen ratkaisu saattaisi vastata parhaiten myös yleistä oikeustajua, mutta ei liene yksinkertaisesti toteutettavissa, jos lainkaan. Siksi hallituksen on varauduttava myös poliittisesti vaikeampaan päätökseen – ja kannettava siitä vastuu. Sitä hallitus ei voi enää ulkoistaa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi