Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Venäjä hukkasi tilaisuutensa

Venäjän lippu nousi olympiakisoissa salkoon viimeksi vuonna 2014 Sotshissa. Kuva: Kirill Kudryavtsev / Lehtikuva

Kun kovatkaan rangaistukset eivät tehoa, on yritettävä vielä kovempia. Näin saattoi Maailman antidoping­toimiston Wadan johtoryhmä ajatella sulkiessaan ­Venäjän urheilun arvokilpailuista neljäksi vuodeksi maan synkkänä pysyttelevän dopinghistorian vuoksi.

Venäjän lippu ei siten liehu kaksissa seuraavissakaan olympialaisissa, kesällä 2020 Tokiossa ja talvella 2022 Pekingissä. Niihin saavat osallistua, kuten oikein on, vain puhtaiksi todistetut venäläisurheilijat ilman kansallistunnuksia. Käytäntö tuli tutuksi jo Rio de Janeirossa 2016 ja Pyeongchangissa 2018. Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n tuolloin langettamat rangaistukset perustuivat riippumattomaan selvitykseen, jonka mukaan yli tuhat venäläisurheilijaa oli hyötynyt kotimaansa mitä mielikuvituksellisimmalla tavalla toteuttamasta valtiojohtoisesta ­dopingohjelmasta.

Rangaistuaan Venäjää mielestään ehkä riittävästi KOK ja Wada halusivat antaa sille tilaisuuden panna kiistattomasti ­todistettu dopingongelma kuriin ja järjestykseen. Kilpailuoikeuksien palauttamisen ehdoksi asetettiin, että Venäjä luovuttaa oman antidopinglaboratorionsa näytteet ja tiedot Wadalle.

Syystä tai toisesta Venäjä hukkasi saamansa mahdollisuuden. Se toimitti vaaditun aineiston myöhässä. Ja kun Wada ryhtyi tutkimaan sitä, ilmeni, että tietoja oli käsitelty. Satoja positiivisia testituloksia oli poistettu ja tietoihin oli lisätty väärennettyjä todisteita, joilla dopingin paljastanut ja maanpakoon lähtenyt entinen antidopingjohtaja yritettiin saattaa rikolliseen valoon.

Doping­ongelmasta ­kantaa vastuun ­valtiojohto.

Tämän paljastuttua oli väistämätöntä, että Wadan oli yksin uskottavuutensa nimissä kovennettava otteitaan. Siitä Venäjä saa syyttää vain itseään, vaikka maan valtiojohto yritti tapansa mukaan politisoida päätöksen väittäen sen johtuvan lännessä muka vallitsevasta Venäjän vastaisesta hysteriasta.

Valtiojohtoiseksi todetusta dopingohjelmasta kantaa vastuun valtiojohto, jonka vihdoin tulisi puhdistaa malka omasta silmästään. Valitettavasti tästä ei ole näkyvissä merkkejä, vaikka myös Venäjän oman antidopingtyön nykyinen johto on siihen rohkeasti kannustanut. Uppiniskaisuus ei lupaa hyvää Venäjän paluuhaaveille kansainväliseen urheiluun.

Helpotus Wadan päätös on kaikille puhtaille urheilijoille, jotka venäläisten häikäilemättömyyden vuoksi ovat joutuneet antamaan kohtuutonta tasoitusta kepulikonstein kilpaileville kumppaneilleen. Ikävä kyllä huijareita löytyy kaikista muistakin ilmansuunnista, ja heidän paljastamisekseen Wadalla riittää vielä paljon töitä. Urakkaa ei silti pidä jättää kesken, vaikka se saattaa tuntua toivottomalta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi