Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kulmuni haastoi oitis Marinin

Katri Kulmuni (kesk.) pyrkii uutena valtiovarainministerinä reivaamaan hallituksen kurssia vasemmalta keskemmälle. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kun Antti Rinteen (sd.) hallitus tiistaina vaihtui Sanna Marinin (sd.) hallitukseksi, vaihtui myös useampi ministeri kuin alun perin osattiin odottaa. Demarit järjestivät kunnon tuolileikin, mutta tilaisuuteen tarttui myös keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni tehden itsestään valtiovarainministerin nopeutetussa aikataulussa. Näin Mika Lintilä (kesk.) joutuu palaamaan hänelle viime vaalikaudelta tutuksi tulleeseen tehtävään elinkeinoministeriksi.

Ratkaisu oli väistämätön. Ollakseen vahva puheenjohtajan pitää tarttua raskaimpaan mahdolliseen salkkuun, ja näin Kulmuni nyt tekee muodostaen hallituksen voimakaksikon Marinin kanssa.

Lintilä oli Rinteen hallituksen pahan ilman lintu. Hän jaksoi toistuvasti muistuttaa, että hallitus ei voi toteuttaa ohjelmastaan vain menopuolta, jos tulopuoli pettää. Avainasemassa on hallituksen työllisyystavoitteen täyttyminen.
 

Kulmuni pyrkii jatkamaan Lintilän jäljillä ja reivaamaan hallituksen kurssia keskemmälle. Passittaessaan edeltäjänsä valmistelemaan uusia työllisyystoimia hän korosti, että vastuu niistä on yksin maan hallituksella. Hallituksen tulee myös kyetä tekemään tarvittaessa vaikeita ratkaisuja ohi työmarkkinajärjestöjen ja pysytellä puolueettomana niiden keskinäisissä kiistoissa.

Tiukimmassa paikassa edessä voi olla uusi kriisi.

Näin suoraa tekstiä on totuttu kuulemaan valtiovarainministereiltä. On silti arvoitus, pystyykö Kulmuni kääntämään koko hallituksen omaksumalleen linjalle. Onhan pääministeri vaihtunut entistä vasemmistolaisempaan Mariniin, jonka kanssa vihreiden Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton Li Andersson ovat kuin kolme marjaa. Tiukimmassa paikassa edessä voi olla uusi hallituskriisi, jos Kulmuni pitää kiinni teeseistään, niin perusteltuja kuin ne ovatkin koko maan talouskehityksen kannalta.
 

Demareiden ruletissa huomio kiinnittyi Sirpa Paateron pikapaluuseen sairauslomalta hallitukseen. Ratkaisu ei näyttänyt ulospäin hyvältä, mutta oli SDP:n näkökulmasta inhimillisesti ymmärrettävä. Rinteen selitysten oheiskärsijäksi joutunut Paatero sai nyt kunnianpalautuksena palata vahvuusalueelleen kuntaministerinä, kun tuskaa tuottanut omistajaohjaus siirtyi Tytti Tuppuraiselle.

Toisen epäkiitollisen salkun työministerinä saa Rinteelle varapuhemiehenä tilaa tekevä Tuula Haatainen. Se lienee helpotus Timo Harakalle, joka liikenneministerinä ei enää vastaa päällään hallituksen kohtalonkysymyksestä. Lahtelaisittain myönteistä oli, että Ville Skinnari säilytti salkkunsa liputettuaan kaukoviisaasti jo varhain tulevan pääministerin puolesta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi