Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Marinin näytöt ovat edessäpäin

Sanna Marinin (sd.) odotetaan pääministerinä tekevän selvän pesäeron hänen edeltäjäänsä Antti Rinteeseen (sd.). Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomi saa 34-vuotiaasta Sanna Marinista (sd.) nuorimman pääministerinsä, josta samalla tulee nuorin virassa oleva pääministeri koko maailmassa. Saavutus on jo ehtinyt tuottaa Marinille ja samalla Suomelle laajaa kansainvälistä huomiota.

Marinista tulee myös kolmas naispuolinen pääministerimme. Yksi hänen monista haasteistaan on pysyä tässä tavoitellussa mutta myös epäkiitollisessa tehtävässä kauemmin kuin hänen edeltäjänsä Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja Mari Kiviniemi (kesk.). Heidän pestinsä jäivät selvästi lyhyemmiksi kuin viime vuosikymmeninä on ollut keskimäärin käytäntönä.

Kiviniemen tavoin Marin nousee pääministeriksi kesken vaalikauden. Jos hän onnistuu hankkiutumaan ensi kesänä myös SDP:n puheenjohtajaksi, hänen asemansa vahvistuu niin paljon, että hänen pääministeripolulleen tuskin asetellaan esteitä ainakaan omien joukosta ennen seuraavia vaaleja.

Tällä hetkellä voi olla vaikea kuvitella, että Marinille ilmaantuisi pikaisesti haastajia. Kannatuskuopassa kipuilevilla demareilla on huutava tarve ottaa uusi alku uusin kasvoin torsoksi jääneen Antti Rinteen pääministerikauden jälkeen. Kun puolue nyt arvioi Marinilla olevan parhaat edellytykset johtaa suunnanmuutosta, tuntuisi erikoiselta, jos hänen altaan ryhdyttäisiin saman tien kaivamaan maata.

Edes pää­ministeri ei voi olla varma asemastaan.

Toisaalta viime päivätkin ovat osoittaneet, että politiikassa käänteet tapahtuvat nopeasti, eikä edes pääministeri voi olla varma asemastaan, jos luottamus alkaa horjua. Marinin voitto Antti Lindtmanista jäi niin täpäräksi, että se jättää sijaa SDP:ssä jo pitkään vallinneelle kuppikuntajaolle. Salaliittoteoriat saavat taas pontta, jos Marin ei onnistu kääntämään kannatusta nousuun.

Martinilta odotetaan myös selvää pesäeroa edeltäjäänsä. Tässä häntä auttaa Rinteen siirtyminen – tai siirtäminen – päivittäisen politiikanteon taustalle puhemiehistöön.

Lyhyen ministerikokemuksen ohella Marinin valttina olivat hyvät näytöt viime talvelta hänen tuuratessaan sairastellutta Rinnettä. On silti eri asia pitää tulikivenkatkuisia puheita vaalitenteissä kuin johtaa hallitusta ja maata. Siinä Marinilta ovat näytöt vielä antamatta, eikä tehtävää helpota Rinteen syrjäyttämisen kärjistämä luottamuspula päähallituspuolueiden välillä.

Hallituksen rivien suoristamisen ohella Marinin pitäisi korjata vahingot, joita hallituskriisi aiheutti politiikan yleiselle uskottavuudelle. Moni riviäänestäjä jäi ihmettelemään muun muassa sitä, kuinka vastikään luottamuksensa menettänyt ministeri kelpaakin liki samalta istumalta tehtävään, jonka haltijalta on ollut tapana edellyttää aivan yhtä vaativia ominaisuuksia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi