Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lukiovertailujen merkitys kasvaa

Lukiovertailuja kannattaa lukea pitkällä aikavälillä, koska yksittäisen ajankohdan tulos ei kerro kaikkea koulun tasosta. Kuva: Elina Nissinen

Koska yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnassa ylioppilastutkinnon arvosanoilla on aiempaa suurempi merkitys, myös lukiovertailujen merkityksen voi odottaa kasvavan.

Lukiovertailuissa on puutteensa, mutta ne vaikuttavat siihen, mihin lukioihin peruskoulun päättävät pyrkivät. Lukiot, joista ylioppilaaksi valmistutaan korkeammilla arvosanoilla kuin muista lukioista, keräävät opiskelijoiksi lähtötasoltaan parhaimpia oppilaita.

Lukiovertailuja on kritisoitu muun muassa siitä, että ne eivät aina ota huomioon opiskelijoiden lähtötasoa. Korkea lähtötaso antaa hyvät pohjat lukio-opiskeluun ja ylioppilaskirjoituksiin. Lukio voi kuitenkin olla erityisen hyvä siinä, että se onnistuu tukemaan hieman huonommalla todistuksella sisään tulleita saavuttamaan kohtalaisen hyvät arvosanat ylioppilaskirjoituksissa.

Tärkeintä lienee se, että lukiota käyvä pystyy ­suoriutumaan parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Suomen Tietotoimisto (STT) tekee kevään ja syksyn ylioppilaskirjoitusten pohjalta vertailun, jossa otetaan huomioon sisään tulleiden oppilaiden lähtötaso ja verrataan sitä ylioppilastutkinnon arvosanoihin. Tämäkään vertailutapa ei kerro koko totuutta, sillä maan eri peruskoulujen antamia arvosanoja on vaikeaa verrata toisiinsa.

Pitkällä aikavälillä tulokset antavat kuitenkin jotakin suuntaviivaa siitä, mistä lukioista valmistutaan keskimääräistä paremmilla arvosanoilla ja missä on mahdollista pärjätä, vaikka peruskoulusta ei tultaisi kiitettävällä päästötodistuksella.

Tärkeintä on se, että lukiota käyvä pystyy suoriutumaan itselleen parhaimmalla mahdollisella tavalla. Paljon on kiinni siitä, miten opettajat pystyvät tukemaan tässä oppilaitaan, ja käytännössä suuri merkitys on usein silläkin, miten lukion opiskelijat tukevat toisiaan.

Koulujen yhteishenkeä on vaikeaa mitata, mutta se tulee usein esiin, kun vertailuissa menestyneiden lukioiden opiskelijoita haastatellaan.

STT:n tuoreimmassa, joulukuun alussa julkaisemassa vertailussa Lahden lukioista nousivat kärkeen Tiirismaan lukio ja Rudolf Steiner -lukio. Tiirismaan lukio sijoittui valtakunnan vertailussa suurten lukioiden sarjassa 17:nneksi ja Rudolf Steiner -lukio pienten lukioiden sarjassa 27:nneksi.

Kummankin koulun oppilaiden haastatteluissa nousi esiin yksilöllisen tuen merkitys. Se antaa hyvät edellytykset pärjätä ylioppilaskokeessa ja vähentää osaltaan maksullisten abi­kurssien tuomaa eriarvoisuutta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi