Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Rinne ei oppinut Koiviston läksyä

Antti Rinteen (sd.) pakkoeron taustoissa riittää yhä selvitettävää. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Antti Rinteen (sd.) ura pääministerinä loppui lyhyeen. Eronpyyntönsä hetkellä Rinne oli ehtinyt työskennellä pääministerinä vasta 181 päivää. Siten hänen hallituksensa jää lyhytikäisimmäksi sitten Anneli Jäätteenmäen (kesk.) punamultakokoonpanon 2003.

Jäätteenmäki ehti vaikuttaa ensimmäisenä naispääministerinämme vain 69 päivää. Hän jätti paikkansa menetettyään päähallituskumppaninsa SDP:n luottamuksen. Yhtäläisyydet Rinteen nyt kokemaan kohtaloon ovat ilmeiset. Pitkämuistisimmille keskustalaisille tarjoutui tilaisuus maksaa 16 vuoden takaiset kalavelat Rinteen sotkettua itsensä selitysten suohon postikiistan pyörteissä.
 

Keskusta ei ole julkisesti vaivautunut tekemään tarkkaa selkoa, mikä tosiasiassa sai sen menettämään luottamuksensa pääministeriin. On puhuttu ympäripyöreästi ”kokonaisarviosta”. Kuulijoiden vastuulle on jäänyt arvailla, kuinka raskauttavia seikkoja taustalla lopulta vaikutti.

Keskustan on lupailtu valottavan motiivejaan myöhemmin, kunhan uusi hallitus on saatu kokoon. Jo tähän mennessä on keskustan sisältä tihkunut kuitenkin julkisuuteen mielenkiintoisia tietoja tapahtumien taustalta.

Tien ­raivaaminen ­huipulle jättää ­jälkensä.

Iltalehden mukaan (4.12.) Rinnettä vastaan aktivoitui viime vaiheessa yrittäjähenkistä keskustaväkeä, jota hirvitti ay-taustaisen pääministerin sotkeutuminen tulenarkaan työmarkkinatilanteeseen. Jos Rinne olisi jatkanut samalla polulla, seuraukset olisivat voineet käydä arvaamattomiksi työmarkkinoille ja kohtalokkaiksi keskustan kannatukselle.

Yleisemmin Rinnettä on moitittu toistuvasta sekaantumisesta asioihin, jotka eivät kuulu pääministerin tontille. Hän markkinoi hanakasti näkemyksiään hallituksen yhteisenä linjana, mikä ärsytti eritoten juuri keskustaa.
 

Tiettävästi Rinne omaksuu uutta tietoa poikkeuksellisen nopeasti, mutta yhtä tärkeää opetusta hän ei ehtinyt puolessa vuodessa sisäistää. Puoluetoveri Mauno Koivisto tuskaili aikanaan, kuinka presidentillä ei ole työkalupakissaan niin pientä vasaraa, ettei sen isku tuntuisi moukarilta. Sama pätee tänä päivänä myös pääministeriin, mikä jäi Rinteeltä ymmärtämättä kohtalokkain seurauksin.

On ihmetelty, kuinka vähän Rinteelle herui julkista tukea SDP:n suunnalta ennen ja jälkeen eron. Se kertoo taas kerran siitä, kuinka vaikea pääministerin on pitkän päälle pitää kotikenttänsä tyytyväisenä. Tien raivaaminen huipulle kun jättää aina jälkensä omiinkin riveihin. Saman koki viime kaudella Juha Sipilä (kesk.) ja häntä ennen moni muu pääministeri. Lista tuskin loppuu Rinteeseen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi