Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Päänavaajaa haetaan yhä

Valtakunnasovittelija Vuokko Pekkalaa työllistää nyt Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuskiista. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Valtakunnan sekoittanut postilakko saatiin loppumaan viime viikolla, mutta työmarkkinat eivät sillä rauhoittuneet. Valtakunnansovittelijan toimistolla on riittänyt tälläkin viikolla vilskettä, kun Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto jatkavat siellä siitä, mihin ne keskenään jäivät vaikeissa työehtosopimusneuvotteluissaan. Ensimmäinen sovintoesitys on jo tullut tyrmätyksi.

Teollisuusliitto latasi sovittelulle painetta varoittamalla taannoin kolmipäiväisestä vauhdituslakosta. Se alkaa ensi maanantaina, jos sopua ei löydy. Lakkoon on yhtymässä muitakin ammattiliittoja. Metsäteollisuus vastasi uhkaamalla aloittaa työsulun sahoilla ja vaneritehtailla.

Lakkovaroitukset ja työsulut kuuluvat asiaan tiukoissa paikoissa, joskaan neuvottelujen ilmapiiriä ne eivät paranna. Näin on pelättävissä eritoten tällä kierroksella, jonka on alusta asti kerrottu sujuneen harvinaisen huonossa hengessä.

Jo etukäteen kipupisteeksi arvattiin kiky-tunnit, jotka työntekijöiden suussa ovat muuttuneet kirosanaksi. Palkansaajat myös paheksuivat heti alussa sitä, että työnantajat istuivat neuvottelupöytään poikkeuksellisen kovien vaatimusten kera.

Sovittelija joutuu tekemään pitkiä päiviä.

Julkisuuteen on vuodatettu listoja, joissa on esitetty leikattavaksi lomia ja lomarahoja. Ne ovat olleet kuumaa tavaraa myös poliittisesti. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson jopa epäili työnantajien lietsovan tahallaan levottomuuksia vain vaikeuttaakseen punavihreän hallituksen elämää.

Tes-kierrosten koreografiaan kuuluu, että osapuolten tavoitteet ovat alussa kaukana toisistaan. Särmillä on kuitenkin tapana ­hioutua neuvottelujen kuluessa, koska kaikki tietävät, ettei ­tulosta synny ilman molemminpuolisia kompromisseja.

Näin näyttää jo tapahtuneen myös Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton kesken, sillä kiistaa on enää palkankorotuksista. Tosin niiden osalta riitapukarit ovat edelleen niin kaukana toisistaan, että valtakunnansovittelija joutuu tekemään pitkiä työpäiviä, jotta kiista saataisiin ratkaistuksi ennen sen laajenemista kansantaloudelle kalliisiin mittoihin. Asetelmaa hämmentävät entisestään tuoreimmat talousennusteet, joiden mukaan taantumaa ei ehkä tulisikaan.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tilannetta seurataan mielenkiinnolla kaikilla aloilla, sillä sopimuksesta odotetaan päänavausta, joka näyttäisi suunnan myös muille. Julkisten alojen naisvaltaiset liitot päättivät jo keväällä vaatia itselleen selvästi kovemmat korotukset kuin vientialoilla sovitaan maksettaviksi. Vaatimus on saanut vastakaikua hallitukselta, mutta rahapulassa rypeville kunnille se on ollut hyytävää kuultavaa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi