Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Rinne väistyy takavasemmalle

Antti Rinne lähtee pääministerin paikalta ja jättää hallituksensa pian valittavan seuraajansa johdettavaksi.

Kesti yön yli, ennen kuin Antti Rinne ja SDP olivat valmiita tunnustamaan julkisesti, että Rinteen aika pääministerinä oli kulunut loppuun päähallituskumppani keskustan menetettyä häneen luottamuksensa postisotkun jälkimainingeissa ja ehkä laajemminkin.

Vielä maanantai-iltana Rinne näytti kameroiden edessä valmiilta taistelemaan asemastaan katkeraan loppuun asti. Mutta kun keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän nokkamies Antti Kurvinen olivat tiistaina heti aamusta vahvistaneet kantansa silmätysten Rinteen kanssa, tämän oli vedettävä siitä väistämätön johtopäätöksensä. Keskusteltuaan ensin eduskuntaryhmänsä kanssa Rinne suunnisti Mäntyniemeen, jossa hän pyysi ja sai eron itselleen sekä hallitukselleen presidentiltä.

Toki niin Rinne kuin SDP:n puoluehallitus ymmärsivät varmasti jo maanantaina, että Rinteen edellytykset jatkaa pääministerinä olivat menneet. Demarit eivät kuitenkaan halunneet oitis näytellä pienemmän hallituskumppanin heille varaamaa roolia, vaan seisoivat pääministerinsä takana niin pitkään kuin se oli mahdollista ja jättivät konnan roolin keskustalle tässä dramaattisessa näytelmässä.

SDP:n ja keskustan väliseen suhteeseen tapahtunut jättää syvän haavan. Nähtäväksi jää, kuinka pitkään kestää, ennen kuin kaksikko kykenee jälleen luottamaan toisiinsa siinä määrin kuin se on hallituskumppaneiden kesken tarpeen.

Ensimmäinen koetinkivi ovat pian alkavat hallitusneuvottelut. Ne kertovat, kykenevätkö SDP ja keskusta yhteistyöhön samassa hallituksessa edes uuden pääministerin johdolla, Rinteen jättäytyessä nyt taka-alalle. Periaatteessa sen pitäisi olla selvää, sillä kaikki hallituspuolueet haluavat jatkaa nykyisellä pohjalla ja ohjelmalla. Aikaa ei ole tuhlattavaksi, sillä maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen.

Hallitusta ryhtynee kokoamaan SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja, liikenneministeri Sanna Marin, joka siten saa etumatkaa kilpajuoksussa Rinteen paikalle. Kilvasta voi tulla aito, sillä ainakin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on myös valmis palvelemaan pääministerinä, jos puolue ja isänmaa kutsuvat.

Uusi hallitus nimitettäneen ensi viikolla. Sen jälkeenkin ilmaan jää yhä kysymyksiä. Yksi niistä kuuluu, kasvattiko postisotku Rinteen syntisäkin todella niin painavaksi, että sen piti johtaa pääministerin eroon, vai jäikö taustalle muutakin. Ja miksi pääministereiden ylipäätään on enää liki mahdotonta selviytyä kunnialla loppuun asti? Kaikkea tuskin voi selittää vain perussuomalaisten nousulla ja sosiaalisen median voimalla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi