Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Rinne teki Paaterosta syntipukin, mutta riittääkö se?

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ajautui perjantaina puolustuskannalle pestäessä postijupakan jälkipyykkiä. Kuva: Jussi Nukari

Maata ravisteleva niin sanottu postigate sai perjantaina ensimmäisen poliittisen uhrinsa, joka tuskin jää viimeiseksi. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi tehtävästään sen jälkeen, kun pääministeri Antti Rinne (sd.) oli ilmaissut tyytymättömyytensä hänen toimintaansa. Paatero jäi saman tien paikalta sairauslomalle.

Rinteen mukaan Paatero ei ollut onnistunut tekemään Postin johdolle selväksi, mikä on valtio-omistajan eli hallituksen tahto kysymyksessä, joka koski Postin pakettilajittelijoiden asemaa yhtiön kaavailemien uudelleenjärjestelyjen yhteydessä.

Pääministeri syytti kaikkia paitsi itseään.

Käytännössä Rinne antoi entiselle luottoministerilleen potkut. Seuraa Paatero saanee lähiaikoina ainakin Postin hallituksesta, jota Rinne niin ikään moitti kovin sanoin pikaisesti järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Pakottavan tarpeen kertoa oma näkemyksensä Rinne oli saanut Postin hallituksen puheenjohtajan Markku Pohjolan aamuisesta tiedotteesta. Siinä Pohjola kiisti Rinteen torstaina eduskunnan kyselytunnilla esittämän väitteen, jonka mukaan Postin hallitus toimi vastoin omistajan tahtoa siirtäessään pakettilajittelijat halvempaan työehtosopimukseen.

Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa esitetty suullisesti tai kirjallisesti, että valtio omistajana vastustaisi pakettilajittelun liikkeenluovutusta. Hänen tiedotteensa osoittautui nopeasti poliittiseksi dynamiitiksi. Se sai opposition, joka muutenkin on epäillyt Rinteen ja Paateron puheita, kysymään, puhuiko pääministeri jälleen muunneltua totuutta eduskunnan edessä.

Osa oppositiosta ehti jättää asiasta jo alkuviikosta välikysymyksen, jonka käsiteltyään eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta ensi viikolla. Paateron osalta tilanne on silloin jo ohi, mutta Rinne on yhä liipaisimella. Tämä selittää sen vimman, jolla pääministeri perjantaina puolustautui.

Rinne syytti jyrkin sanoin kaikkia osapuolia paitsi itseään. Paatero ei avustajineen ollut hänen mukaansa viestittänyt riittävän selvästi Postille, että työehtoja ei saa huonontaa. Rinne itse muistutti huomauttaneensa tästä Postin johdolle jo viime keväänä oppositiojohtajana ja puhuneensa asiasta sen jälkeenkin.

Postin hallitusta Rinne syytti virheellisen tiedon levittämisestä ja yrityksestä häivyttää keskeisiä päivämääriä. Se on raju syytös, jonka jälkeen Rinteelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin junailla Postin hallitukselle ero – sikäli kuin hän itse selviää kuivin jaloin luottamusäänestyksestä. Pääministerin puheet ovat herättäneet niin paljon kysymyksiä, että hallituskumppanitkin ovat jo havahtuneet poikkeuksellisesti peräämään tapahtuneesta selkoa. Se enteilee Rinteelle lisää harmia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi