Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Postisotkusta riittää pyykkiä

Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) toiminta postikiistan pyörteissä on herättänyt paljon kysymyksiä. Kuva: Lehtikuva

Suomea kolmatta viikkoa piinannut ja uhkaavasti laajenemassa ollut postilakko päättyi keskiviikkona työnantajapuolen annettua riittävästi periksi kiistan synnyttäneessä kysymyksessä, joka koski pakettilajittelijoiden asemaa.

Sovun syntyminen oli helpotus myös maan hallitukselle, sillä pääministeri Antti Rinne (sd.) ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) olivat ehtineet ajautua ahtaaseen rakoon valtion omistaman Postin ja demareille läheisen ammattiliiton välisessä yhteenotossa. Akuutti kriisi on nyt ohi, mutta jälkipyykkiä pestään vielä pitkään.

Paatero joutui jo omistajaohjausministerinä kohtaamaan kantapään kautta vanhan totuuden. Sen mukaan taitavankin poliitikon on mahdotonta suoriutua kyseisestä tehtävästä kuivin jaloin, koska siinä joutuu ennemmin tai myöhemmin kohtaamaan ylivoimaisia vaikeuksia. Lievimmillään ne johtavat koviin arvosteluryöppyihin ja pahimmillaan lähtöpasseihin.

Paateroakin on jo kehotettu kantamaan vastuunsa epäselvästä toiminnastaan postikiistan monenkirjavissa vaiheissa. Epäselväksi on eritoten jäänyt, mitä hän tosiasiassa tiesi Postin aikomuksesta siirtää pakettilajittelijat halvemman sopimuksen piiriin.

Postin johdon on kerrottu informoineen Paateroa varsin myöhään mutta silti siinä määrin ajoissa, että tämä olisi halutessaan ehtinyt painaa hätäjarrua. Paatero on myöntänyt, että olisi voinut tehdä paremmin, mutta korostanut toimineensa aina kaikilla niillä tiedoilla, jotka hänellä on ollut.

Paatero antoi ymmärtää Postin johdon viestineen päätöksistään niin epämääräisesti, että pelisääntökeskustelu on paikallaan lakkoasian poistuttua työpöydältä. Epäilemättä tällaiselle kehityskeskustelulle on tarvetta, vaikka Postin hallitus nauttisi jatkossakin omistajan luottamusta.

Paateron harmiksi myös häntä odottaa eräänlainen kehityskeskustelu eduskunnassa, missä oppositio on jo teroittanut veit­siään omistajaohjausministerin ja kenties pääministerinkin saattamiseksi tilille postikiistan aikaisista tapahtumista.

Oppositio on nostanut pöydälle epäilyn, että Paatero ja kenties myös Rinne olisivat hairahtuneet puhumaan eduskunnalle niin sanottua muunneltua totuutta, kuten aikanaan teki ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) tunnetuin seurauksin. Se olisi tietenkin erittäin vakava asia.

Pienempi paha on, jos ministeri ei ole itse täysin ymmärtänyt, mitä hänelle on yritetty kertoa. Toki siitäkin heräisi kysymys, onko ministeri tehtäviensä tasalla. Tähän kysymykseen Paateronkin kannattaa varautua vastaamaan vielä moneen kertaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi