Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vanha kaiku Kremlin kellossa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) teki Dmitri Medvedeville selväksi, että Suomi on täysin sitoutunut EU:n Venäjä-politiikkaan. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Pääministeri Antti Rinne (sd.) poikkesi maanantaina pikaisesti Moskovassa tapaamassa ensimmäistä kertaa venäläistä virkaveljeään Dmitri Medvedeviä.

Historiallinen tapaus jäi kotimaassa omien työmarkkinariitojemme varjoon. Vaatimattomaan julkisuuteen vaikutti luonnollisesti sekin, ettei Rinteellä ja Medvedevillä ollut tarjottavanaan suuria eikä edes vähän pienempiä uutisia. Kaksikon puheet tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa noudattelivat samoja ratoja, jotka ovat Ukrainan kriisin puhkeamisesta lähtien tulleet tutuiksi Suomen ja Venäjän valtiojohdon keskinäisissä kohtaamisissa.

Venäjän vallattua Krimin ja sekaannuttua sotaan Itä-Ukrainassa EU langetti sille taloudellisia pakotteita, joihin Venäjä vastasi omilla vastapakotteillaan. Venäläisten toimittajien kysyttyä lehdistötilaisuudessa pakotteiden purkamisesta Rinne ja Medvedev vastasivat tavalla, joka kertoi osapuolten näkemysten tapahtumien kulusta ja niiden seurauksista poikkeavan edelleen tosistaan kuin yö ja päivä.

Rinne kertasi EU:n ja siten myös Suomen kannan, jonka mukaan suhteiden normalisointi on mahdollista vain, jos Ukrainan konflikti pystytään ratkaisemaan ja Minskin sopimuksen ehdot täyttyvät. Venäjällä on tässä keskeinen rooli.

EU:ta ­sotkusta on turha ­syyttää.

Medvedevin vastaus puolestaan vahvisti kaikessa jyrkkyydessään, että Kremlinkin kellossa kaikuu yhä vanha sointi. Suhteiden pilaaminen on yksin EU:n syytä, ja EU:lle myös kuuluu vastuu niiden normalisoimisesta. Venäjä on siihen valmis, mutta ei voi tehdä mitään niin kauan kuin EU ei siihen kykene, Medvedev opasti ikään kuin Venäjällä ei olisi mitään tekemistä Ukrainan kriisin kanssa.

Myös presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt iskemään kiilaa Suomen ja EU:n välille syyttämällä vain jälkimmäistä suhteiden heikosta tolasta. Presidentti Sauli Niinistö on tämän johdosta ottanut tavakseen huomauttaa aina ystävällisesti kollegalleen, että Suomi on EU:n täysivaltaisena jäsenenä ollut aina mukana tekemässä tämän arvostelemia päätöksiä.

Rinne teki nyt saman Moskovassa korostaen, että Suomi on täysin sitoutunut EU:n Venäjä-politiikkaan. EU:n puheenjohtajamaan pääministeriltä ei tietenkään voinut muuta odottaakaan, mutta odottaa sopii, että Moskovassa uskotaan Rinteen sanojen pätevän senkin jälkeen, kun puheenjohtajakautemme EU:ssa on tältä erää ohi.

Yhtä tärkeää olisi, että Kremlissä tunnustettaisiin vihdoin laajemminkin Ukrainan kriisiin liittyvät tosiasiat. Konfliktin aloitti ja sitä ylläpitää Venäjä, jolle siten kuuluu päävastuu myös sen lopettamisesta. EU:ta sotkusta on turha syyttää.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi