Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Synkkä pyhä työmarkkinoilla voi saada onnellisen lopun

Paltan Tuomas Aarto ja PAUn puheenjohtajat Heidi Nieminen joutuivat sunnuntaina toteamaan, että postilakko jatkuu.

Marraskuun viimeinen sunnuntai oli työmarkkinoillamme ladattu täyteen toivoa, mutta päättyi syvään pettymykseen.

Jo iltapäivällä Teollisuusliitto, Pro ja YTJ ilmoittivat aloittavansa joulukuussa laajat lakot pahasti jumiutuneiden sopimusneuvottelujensa vahdittamiseksi. Lakkoihin osallistuu lähes 100 000 työntekijää ja vaikka ne kestävät tässä vaiheessa vain kolme vuorokautta, niiden vaikutukset erityisesti vientiteollisuuteemme ehtivät kohota tuntuviksi.

Huonot uutiset saivat jatkoa illansuussa, kun valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala joutui toteamaan, ettei Postin sitkeää työehtosopimuskiistaa saatu vieläkään päättymään. Siten jo kolmatta viikkoa jatkuva postilakko laajeni heti maanantaina saaden seurakseen myös useita tukilakkoja bussi-, lento- ja laivaliikenteeseen.

Tukilakot kestävät vain vuorokauden, mutta lisää on luvassa. Ainakin AKT aikoo laajentaa omaansa torstaiksi satamiin, jos postilakkoa ei saada ratkaistuksi. Se on paljon vaadittu nyt, kun edes kokemattoman valtakunnansovittelijan tueksi valjastetut neljä työmarkkinakonkaria eivät löytäneet viisastenkiveä riidan lopettamiseksi.

Kiistan pääpukarit Posti, Palta ja PAU kuten myös Teollisuusliitto olisivat tosin hyväksyneet sovintoesityksen, jolla pyrittiin selkiyttämään kiistan keskiössä olevien 700 pakettilajittelijan asemaa. Lajittelijoiden työnantajaa nykyään edustava Medialiitto ei kuitenkaan halunnut näytellä muiden sille käsikirjoittamaa roolia näytelmässä, jossa se itse ei koe olevansa osapuoli. Tästä langetetun syntipukin osan Medialiitto sysäsi mielestään kohtuuttomana niille, jotka sopan keittivät.

Kokkina soppakattilan ympärillä on Postin, Paltan ja PAUn lisäksi häärinyt Antti Rinteen (sd.) hallitus. Selvityshenkilöiden epäonnistuttua hallitukselta odotetaan seuraavia siirtoja, jotka toivottavasti ovat tähänastista johdonmukaisempia. On luonnollista, että demarijohtoinen hallitus ymmärtää hyvin palkansaajien näkökohtia. Omistajan edustajana hallituksen tulisi silti toimia kaikissa käänteissä tavalla, joka ottaa huomioon myös Postin ja välillisesti muidenkin valtionyhtiöiden edun.

Merkit viittasivat maanantaina siihen, että osapuolten ja muiden myötävaikuttajien kesken oli meneillään vielä uusi yritys lakon lopettamiseksi, ennen kuin sen vaikutukset laajenevat sietämättömiin mittoihin. Hyvä niin, vaikka ilmapiiri työmarkkinoilla suosii nyt enemmän riidankylväjiä kuin rauhanrakentajia, mistä uudet lakkovaroituksetkin kertovat.

ESS on osa Keskisuomalainen-konsernia, joka kuuluu Medialiittoon.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi