Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lajittelusta on tehtävä helppoa

Jätteiden lajittelun ja kierrätyksen vaatimukset kovenevat ensi vuonna. Kuva: Pirjo Kamppila

EU:n jätedirektiivit kiristyvät ensi heinäkuun alussa. Uusia vaatimuksia on tulossa muun muassa biojätteen ja tekstiilijätteen keräämiseen. (ESS 18.11.) Päijät-Hämeessä muutos tuo lisää erilliskeräysastioita biojätteen ja tekstiilien lisäksi muoville, paperille, metallille ja lasille, joista suurinta osaa on kerätty erillisastioihin jo pitkään.

Suomessa kierrätysaste on tällä haavaa 41 prosenttia ja sen pitäisi nousta ensi vuonna 50 prosenttiin. Vaikka kaatopaikalle päätyy enää sadasosa jätteestä, jätteen hyödyntäminen muuhun kuin energiantuotantoon on vielä riittämätöntä. Mitään sellaista, mikä voidaan käyttää uudestaan, ei kannata polttaa.

Yksi ongelma jätteen kierrättämisessä on etenkin biojätteen lajittelun osittainen vapaaehtoisuus. Jos esimerkiksi omakotiasujat eivät itse kompostoi biojätettä, he saattavat panna ruuantähteensä sekajätteen sekaan. Biojäte kuitenkin pilaa sekajätteen hyödyntämisen mahdollisuuksia ja tuo myös haittaeläimiä jätteenkeruupaikoille sekä kaatopaikoille.

Kun lajittelu ja kierrätys tehdään riittävän helpoksi, se saadaan myös toimimaan nykyistä ­paremmin.

Ehdotukset pientalojen yhteisistä biojäteastioista ovat erittäin tervetulleita. Toisaalta myös pientalojen olisi mahdollista käyttää jäteastioita, joihin biojäte lajitellaan erikseen. Se vain edellyttää, että jätekuljetukseen käytetään kalustoa, joka kykenee pitämään jätteet erillään.

Kun lajittelu ja kierrätys tehdään riittävän helpoksi, se saadaan myös toimimaan nykyistä paremmin. Jos erillis­astioita on riittävän lähellä, saadaan kaikki kierrätyskelpoinen paremmin talteen kuin luottamalla siihen, että väki kantaa tai kuljettaa jätteitään itse kilometrien ­päähän.

Pullojen kierrätys Suomessa kyllä toimii, koska pulloista saa korvauksen. Kaikesta kierrätettävästä jätteestä ei varmastikaan makseta, mutta hyvänä täkynä voisi olla myös jätemaksujen alentaminen, jos jätteet on lajilteltu huolellisesti. Joillakin paikkakunnilla voi saada alennusta jätemaksuun, jos kompostoi biojätteensä itse.

Yksi ratkaisu kierrätyksen tehostamiseen olisi jätteenkuljetuksen organisointi kuntatasolla. Lahdessa kiinteistöt kilpailuttavat jätteenkuljetuksen itse, eivätkä ne ole halunneet keskitettyä kilpailutusta, koska ovat pelänneet sen nostavan hintoja.

Keskitetyn kilpailutuksen etuna olisi se, että mukaan valittavilta yrityksiltä voitaisiin vaatia kalustoa, joka pakkaa jätejakeet omiin lokeroihinsa. Koska sopimus tehtäisiin useaksi vuodeksi, yrityksillä olisi varma asiakaskunta ja kykyä investoida.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi