Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Työllisyystoimilla alkaa olla kiire

Valtuuskunnan johtaja Alasdair Scott esitteli IMF:n arvion Suomen talouden tilasta tiistaina Helsingissä. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF antaa hallitukselle kimpun ruusuja mutta vielä enemmän risuja tuoreessa Suomen taloutta koskevassa katsauksessaan.

Suorastaan ihailtavana IMF pitää hallituksen tavoitetta saattaa julkinen talous tasapainoon vuoteen 2023 mennessä. Myönteistä on myös sitoutuminen koulutuksen, työllisyyden ja infrastruktuurin vahvistamiseen sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan. Julkisten menojen suuntaaminen näihin tarkoituksiin kun tukee kysyntääkin lyhyellä aikavälillä.

Ikävä kyllä kiitokset loppuvat tähän. Vaikka IMF kehuu hallitusohjelman tavoitteita, se ei näytä uskovan niiden toteutumiseen hallituksen asettamassa aikataulussa.

IMF ennustaa taloutemme kasvavan elvytyksestä huolimatta hitaasti. Siksi tuloja ja menoja ei kyetä saamaan tasapainoon vaalikauden loppuun mennessä, ellei hallitus onnistu tavoitteessaan nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. IMF ei tällä menolla siihen usko. Todennäköinen kehitys viittaa siihen, ettei Suomen velkaantuminen lopu vaan jatkuu myös vuonna 2023.

IMF ei usko tavoitteen täyttyvän tällä menolla.

IMF:n palaute on hallitukselle harmillista kuultavaa, mutta yllätyksenä sen ei pitäisi tulla. Samaa viestiä ovat toistaneet sekä oppositio että lukuisat puolueista riippumattomat asiantuntijat muiden muassa työmarkkinajärjestöistä sekä rahoitus- ja tutkimuslaitoksista. Jälkimmäisten kanssa olivat myös IMF:n tutkijat keskustelleet.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) vahvisti IMF:n nostaneen esille hallitukselle vanhastaan tuttuja kipukysymyksiä. Hän tunnusti niiden osuneen oikeaan, minkä johdosta hallituksen on nyt kiinnitettävä enemmän huomiota budjetin tasapainoon. Siinä työllisyyden nosto on keskiössä.

Itse asiassa hallitus on kietonut koko ohjelmansa tiukasti yhteen työllisyyden vahvistamisen kanssa. Silti se on tehnyt toistaiseksi kovin verkkaisesti tähän liittyviä päätöksiä. Täydellä höyryllä hallitus aikoo paneutua asiaan vasta ensi keväänä ja syksynä, mitä Lintiläkin pitää nyt liian hitaana tahtina. IMF:n arvio sai hänet kiirehtimään uusia työllistämiskeinoja heti eikä viidestoista päivä.

Kiirehtiminen on tarpeen, joskin hallitukselle lienee ongelma, että riittävän tehokkaat työllisyystoimet edellyttävät siltä paljon ikävämpiä päätöksiä kuin tähänastiset. Toisaalta edessä olisi ­pian vielä ikävämpiä päätöksiä, jos työllisyys ei käänny nousuun toivotulla vauhdilla. Siinä tapauksessa hallitusohjelma pitäisi päivittää uudelleen, mikä hallituspuolueiden viime päivinä esittämien ristiriitaisten näkemysten perusteella asettaisi hallituksen toimintakyvyn vakavalle koetukselle.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi