Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Arveluttava eläkeavaus

Eläkeavauksillaan keskustelua herättänyt pääministeri Antti Rinne (sd.) jalkautui lauantaina kansan pariin Porin torille. Kuva: Jussi Partanen / Lehtikuva

Työmarkkinoidemme erikoisuus on kolmikantayhteistyö, jossa työnantajat ja palkansaajat sopivat keskenään muiden muassa palkoista ja eläkkeistä hallituksen vahvalla myötävaikutuksella. Näin on rakennettu hyvinvointiamme jo vuosikymmenet vaihtelevalla menestyksellä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on poliitikkona puolustanut aina hanakasti kolmikantaa, kuten entiselle ay-johtajalle on ollut luontevaa. Viime vaalikaudella hän teroitti oppositiojohtajana toistuvasti kolmikannan merkitystä silloiselle hallitukselle, joka oli jatkuvissa hakauksissa ay-liikkeen kanssa.

Näistä lähtökohdista on yllättävää ja myös arveluttavaa, että Rinne on nyt haastanut avoimesti työmarkkinajärjestöt lunastaakseen vaalilupauksiaan. Hän korottaisi pienituloisten naisten eläkkeitä työeläkerahastojen tuoton kustannuksella, mikä on kirvoittanut jyrkkiä vastalauseita sekä työnantajien että palkansaajien suunnalta.

Viimeksi viikonloppuna Rinne oudoksui, miksi työmarkkinajärjestöt ovat tyrmänneet hänen vasta ajatuksen tasolla olevat ideansa. ”Muistutan, että viime kädessä tästäkin asiasta vastaa maan hallitus ja eduskunta”, Rinne jyrähti kuin olisi puhunut edeltäjänsä suulla.

Turvallisempaa olisi osoittaa varat valtion budjetista.

Jyrähdys oli sikäli aiheellinen, että demokratiassa hallitus ja eduskunta todella kantavat aina lopullisen vastuun. Tämä pätee myös, kun työmarkkinoilla ei pystytä sopimaan poliittisten päättäjien välttämättömiksi arvioimista uudistuksista.

On hyvä, että Rinnekin tunnusti tämän tosiasian nyt ääneen. Eri asia on silti, kuinka viisasta häneltä olisi jyrätä eduskunnassa lävitse ehdotusta, jota järjestöjen ohella vastustaa myös sankka joukko alan parhaita asiantuntijoita.

Voi kuulostaa helpolta irrottaa eläkerahastoista parisataa miljoonaa vuodessa hyvään tarkoitukseen ilman, että siitä koituisi ylivoimaisia paineita tuleviin eläkemaksuihin. Rahastot kun tuottivat viime vuonnakin toistakymmentä miljardia euroa.

Kyse onkin periaatteesta. Asiantuntijoista ja -osaisista olisi vaarallinen ennakkotapaus, jos hyväksi havaitun eläkejärjestelmämme keskeisistä periaatteista alettaisiin poiketa poliittisin perustein, tässä tapauksessa pääministerin vaalilupausten täyttämiseksi. Se avaisi portin uudelle maan tavalle, jolla olisi arvaamattomat vaikutukset tulevien polvien eläkkeisiin.

Jos tiettyjen eläkkeiden pienuus arvioidaan ongelmaksi, turvallisempaa olisi osoittaa varat suoraan valtion budjetista. Se voisi olla Rinteen hallituksellekin poliittisesti kivuttomampi ratkaisu nyt, kun pääministerin alkuperäinen avaus on tullut ymmärrettävin perustein joukolla tyrmätyksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi