Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ansaitut rapsut Suomelle

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan EIT:n langettava päätös on Suomelle vakava paikka. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen maine oikeusvaltiona sai torstaina kolhun, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT katsoi maamme rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta palauttaessaan joulukuussa 2017 Irakiin turvapaikanhakijan, joka tapettiin pian paluunsa jälkeen.

EIT:n päätös oli ensimmäinen, jossa Suomea nuhdeltiin ihmisoikeussopimuksen elämää suojaavan kohdan rikkomisesta. Siten on ymmärrettävää joskin myös aiheellista, että päätös nostatti kaikessa harvinaisuudessaankin kriittistä pohdintaa niin poliittisten päättäjien, viranomaisten kuin asiantuntijoidenkin keskuudessa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) joutui toteamaan, että näin ei voi tapahtua oikeusvaltiossa, jossa viranomaisilla on velvollisuus suojella ihmisiä – ja poliitikoilla velvollisuus turvata siihen edellytykset (ESS 15.11.). Epäsuorasti hän vieritti vastuun edelliselle hallitukselle, jonka kiristämiä turvapaikkaprosesseja nykyinen hallitus on nyt löysentämässä.

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin oli jyrkempi. Edellinen hallitus oli hänestä heikentänyt turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa niin järjestelmällisesti, että oli enää ajan kysymys, milloin Suomi jää kiinni ihmis­oikeuspykälien loukkaamisesta.

Kyse oli ­karkeasta virhe­arvioinnista.

Sipilän hallitus tiukensi turvapaikka­prosesseja pakolaiskriisin paineistamana. Kiristykset ovat saattaneet johtaa oleskeluluvan epäämiseen sellaisiltakin hakijoilta, jotka tosiasiassa olisivat sen ansainneet. EIT:n nyt käsittelemässä tapauksessa näyttää silti olleen ensisijaisesti kyse vain Maahanmuuttoviraston (Migri) ja hallinto-oikeuden tekemästä karkeasta virhearvioinnista, jonka korkein hallinto-oikeus (KHO) sinetöi.

Tapettu irakilaismies kuului maan sunni­vähemmistöön ja hän oli tutkinut työkseen korruptiota sekä ihmisoikeusrikkomuksia. Hänet oli kertaalleen yritetty ampua, ja perheen autossa oli räjäytetty pommi. Tytär oli yritetty siepata.

Migri ja oikeusistuimet eivät epäilleet miehen kertomusta, mutta tekivät väärän johtopäätöksen arvioidessaan, ettei väkivalta johtunut miehen henkilökohtaisista ominaisuuksista vaan Irakin yleisestä turvallisuustilanteesta. Tästä vakavasta erheestä mies maksoi hengellään ja EIT antoi ansaitut rapsut.

Hallinto-oikeudessa tapausta luonnehdittiin kyynisesti ”valitettavaksi yksittäistapaukseksi” (HS 15.11.). Migri ja KHO sitä vastoin myönsivät reilusti epäonnistuneensa ja ottavansa siitä opiksi. Migri myös lupasi tehdä kaikkensa, ettei vastaavaa enää tapahdu. Poliittiset päättäjät voivat auttaa tässä Migriä varmistamalla sille riittävät edellytykset oleskelulupaprosessien käsittelemiseksi sujuvalla ja oikeudenmukaisella tavalla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi