Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Potkupallosta tuli jalkapalloa

Huuhkajien taival kohti EM-kisoja on nostattanut hurmosta myös joukkueen alati kasvavan kannattajajoukon keskuudessa. Kuva: Heikki Saukkomaa

Ainakin kaikki taikauskoisuuteen taipuvaiset tietävät, että on arveluttavaa mennä asioiden edelle etenkin urheilussa, missä suuretkin yllätykset ovat sitä yleisempiä, mitä sattumanvaraisemmasta lajista on kyse.

Yksittäisessä jalkapallo-ottelussakin voi tapahtua melkeinpä­ mitä vain, kuten Huuhkajina tunnettu Suomen miesten maajoukkue on monesti joutunut karvaasti kokemaan. Kaiken tämän muistaenkin on silti mahdotonta välttää kiusausta ja jättää ennustamatta, että mikäli todella isoa ihmettä ei tapahdu­, Huuhkajat varmistavat perjantai-iltana ensimmäistä kertaa kautta aikojen pääsynsä kansainvälisiin arvokisoihin.

Ensi kesänä järjestettävän EM-lopputurnauksen ovet aukeavat Suomelle ilman muuta, jos maajoukkue onnistuu kukistamaan piskuisen Liechtensteinin kotistadionillaan Töölössä. Hyvässä lykyssä Huuhkajien ei tarvitse edes voittaa tänään, mikäli pahimmat uhkaajat kompuroivat omissa karsintapeleissään.

Huuhkajien paineita uskoisi myös helpottavan, että pahimmassakin tapauksessa joukkueelle jäisi vielä tämän illan jälkeenkin uusia tilaisuuksia EM-paikkansa varmistamiseen. Asia tulisi selväksi jo ensi viikolla kaatamalla Kreikka viimeisessä karsintaottelussa, tai viimeistään keväällä Kansojen liigan finaaleissa, mikäli ne sujuvat Huuhkajilta voitollisesti.

Läpimurto EM-kisoihin nostaisi lajin arvostusta.

Kun – tai pitäisikö sittenkin vielä varmuuden vuoksi sanoa jos – Huuhkajat selviytyy EM-kisoihin, kyse olisi sen toistaiseksi merkittävimmästä saavutuksesta, jonka vaikutukset kotimaiseen jalkapalloon ja sen yleiseen arvostukseen olisivat merkittävät.

Jalkapallomaajoukkuettamme kutsuttiin jo ennen sotia urheilumme kovan onnen lapseksi, eikä myöhempi aika antanut aihetta muuttaa käsitystä. EM- ja MM-kisat ovat kerta toisensa jälkeen jääneet Huuhkajilta haaveiksi. Pahimmillaan ne ovat kariutuneet jopa tragikoomisella tavalla.

Kansainvälisen menestyksen puute lienee suurin syy siihen, ettei jalkapallo ole noussut Suomessa yhtä suureen arvoon kuin muualla. Jari Litmasen kaltaiset yksittäiset huippupelaajat eivät riittäneet vaientamaan halveksia puheita jalkapallostamme potkupallona, mutta Huuhkajien läpimurto arvoturnaukseen voi sen tehdä.

Jo nyt Huuhkajia uskalletaan kannattaa yhtä näkyvästi ja kuuluvasti, ellei enemmänkin, kuin Leijonia jääkiekossa. Laji-ihmiset toivovat buumin säteilevän lisää yleisöä, tukijoita ja rahaa myös kotimaiselle seurajalkapallolle, mutta viime vuosina nähdyt esimerkit kori- ja lentopallon puolelta eivät tue tätä ajatusketjua. Toki jalkapallo voi tehdä poikkeuksen, jos sen markkinoijat osaavat asiansa paremmin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi