Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lahti laajentaa MM-kisakirjoaan

Kuva: Mirja Hussain

Lahti on saanut oivan mahdollisuuden monipuolistaa mainettaan urheilun kansainvälisten arvokilpailujen isäntäkaupunkina. Hiihdon MM-kisoja on järjestetty täällä tasaisin väliajoin kohta sadan vuoden ajan. Nyt niille on tarjolla kesäinen vastapari kaupunginvaltuuston päätettyä maanantaina hakea triathlonin puolimatkan MM-kisoja Lahteen vuodeksi 2022.

Kansainvälinen Ironman-organisaatio ilmoitti jo alkuvuodesta etsivänsä suurtapahtumalleen halukasta isäntäkaupunkia Euroopasta kyseiselle vuodelle. Lahden ilmaistua kiinnostuksensa osapuolten välillä on jo käyty keskusteluja, joissa Lahden on todettu täyttävän kisakaupungilta vaadittavat edellytykset.

Hyväksi työnäytteeksi ovat kelvanneet täällä jo kahtena kesänä järjestetyt Ironman-kisat, joille MM-kisat olisivat luontevaa jatkoa. Mittakaava tosin kasvaisi merkittävästi, sillä kaksipäiväiset MM-kisat olisivat 5 000 kilpailijallaan suurin Lahdessa lähivuosina järjestettävä yksittäinen urheilutapahtuma.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi MM-kisojen hakemisen yksimielisesti. Soraäänet olisivatkin olleet vastoin valtuuston itsensä hyväksymää strategiaa, jonka yhtenä tavoitteena on vahvistaa Lahden liikunta-, kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa.

Taloudellista riskiä tuskin koituu.

Hakematta jättäminen olisi sitä paitsi ollut epäviisasta, sillä MM-kisojen aluetaloudellisen kokonaishyödyn ennakoidaan olevan lähes 17 miljoonaa euroa. Suurelta kuulostava summa selittyy sillä, että kilpailijat viipyvät huoltojoukkoineen täällä viikon päivät, minkä lisäksi katsojia odotetaan tulevan jopa 50 000. Lahden seudulle arvioidaan kertyvän 30 000–40 000 majoitusvuorokautta.

Lahteen on lähivuosina suunnitteilla parikin uutta hotellia, joka tulisivat kuin tilauksesta helpottamaan MM-kisojen kaltaisten suurtapahtumien majoituspaikkatarvetta. Ja mitä useampi kisavieras löytää yösijan Lahdesta eikä esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, sitä enemmän euroja tapahtuma tänne jättää.

MM-kisoista tuskin koituu Lahdelle isoa taloudellista riskiä. Suorituspaikkojakaan ei juuri tarvitse rakentaa, sillä sellaisiksi kelpaavat Vesijärven aallot sekä kaupunkiseudun kadut ja maantiet, kuten Ironman-kisoissa on nähty.

Toki kaupungin on kisat saadessaan huolehdittava tietyistä vastuista sekä maksettava 700 000 euron järjestelyoikeusmaksu. Pienemmätkin summat ovat usein nostaneet protestiääniä veronmaksajien keskuudesta, joten kaupungin tavoitteena on maksaa kynnysrahasta vain puolet omasta pussistaan. Apua toivotaan valtion ohella paikalliselta elinkeinoelämältä. Se on kohtuullinen toive ottaen huomioon, kenen laariin tapahtuman taloudellinen hyöty ensisijaisesti sataa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi