Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Mehiläiselle leveät hartiat

Pihlajalinna omistaa muun muassa osan Forever-kuntosaliketjusta, jonka salilla tässä harjoittelee koripalloilija Tuukka Kotti. Kuva: Sirpa Repo

Terveydenhoitoalan keskittyminen jatkuu.

Mehiläinen kohautti viime viikolla julkistamalla ostotarjouksen kilpailijastaan Pihlajalinnasta.

Yrityskaupan vaikutukset eivät ole kovin suuret Päijät-Hämeessä, mutta alansa ykkönen tässä syntyy Suomeen.

Parikymmentä sairaalaa, 160 lääkärikeskusta, osuus kuntosaliketjusta ja muut liiketoimet tekevät Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhteenliittymästä 12 000 työntekijän yrityksen, jolla on 1,4 miljardin euron liikevaihto. Se on viidesosa yksityisen terveydenhuollon markkinoista.

Kilpailun vähentyessä hintataso pyrkii kohoamaan.

Toinen suuri eli Terveystalo sai vuoden 2018 lopulla valmiiksi Attendon terveyspalvelujen hankinnan, mikä nosti liikevaihdon lähelle miljardia euroa. Yritysjärjestelyt eivät jää tähän.
 

Kun yritys ostaa kilpailijansa, syntyy suurempi yksikkö, joka mahdollistaa toiminnan tehostumisen ja sitä tietä jopa hintojen alentumisen.

Yleensä käy päinvastoin. Kilpailun vähentyessä hintataso pyrkii kohoamaan. Tämän takia yrityskauppoihin vaaditaan kilpailuviranomaisten lupa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto päättänee kantansa Pihlajalinna-kauppaan ensi keväänä.

Viranomainen voi hyväksyä kaupan sellaisenaan. Ostaja voidaan myös velvoittaa myymään osan ostetusta yrityksestä esimerkiksi alueellisen kilpailun turvaamiseksi.

Harvoin kauppa kielletään. Viranomaisilta vaaditaan kuitenkin perusteellisia selvityksiä, jotta tilaa jää myös pienille yrityksille.
 

Yksityiset yritykset ovat kasvaneet täydentämällä tai korvaamalla julkista palveluntuotantoa, joka edelleen tarjoaa valtaosan kansalaisten saamista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Alan yritykset laskevat tarvitsevansa tulevaisuudessa entistä ”leveämpiä hartioita”, kun sote-uudistuksen myötä sopimuksista neuvotellaan entistä isompien järjestäjäorganisaatioiden kanssa.

Digitaalisten palvelujen kehittäminen vaatii lisää taloudellisia voimavaroja. Mehiläinen sai jo pään auki digipalveluidensa viennissä.
 

Mehiläisen tarjous kertoo keveistä rahamarkkinoista.

Nollakorkojen – suurtallettajien kannalta jopa miinuskorkojen – maailmassa pääomat etsiytyvät kohteisiin, joista voi saada edes jonkinlaista ja kohtalaisen turvallista tuottoa.

Kasvun logiikka pätee sijoittamisesta. Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Leena Niemistöstä tuli takavuosina multimiljonääri, kun hän myi enemmistön lääkärikeskus Dextrasta Pihlajalinnalle.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi