Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Lastensuojeluun löydettävä varat

Lasten ja nuorten hyvinvointi on sydämen asia, mutta valitettavan usein lastensuojelu jää rahanjaossa lapsipuolen asemaan. Kuva: Sami Lettojärvi

Lastensuojelu on entistä pahemmin retuperällä.

Uudet tilastot kertovat, että lastensuojeluilmoituksia tehtiin Päijät-Hämeessä tammi-syyskuussa lähes 4 900. Määrä on 20 prosenttia suurempi kuin samaan aikaan vuosi sitten.

Työttömyys ja perheiden taloudelliset ongelmat näkyvät selvästi taustalla, sillä maakunnassa tehdään enemmän lasten­suojeluilmoituksia kuin maassa keskimäärin. Päihteiden ja huumeiden käyttö rasittaa yhä enemmän perheiden ja erityisesti lasten arkea. 

Ahdinko näkyy kasvavina kustannuksina. Yhä useampi nuori joudutaan sijoittamaan laitokseen, jolloin syntyy jopa 600 euron kustannus vuorokaudessa. Lastensuojelun laitoshoidon kustannukset kasvoivat alkuvuonna 15 prosenttia.

On hölmöä säästää, kun loppu­tuloksena on kymmen­kertainen kustannus.
Lue myös: Karu kuva Päijät-Hämeen päihdetilanteesta: "Täällä on jopa 15-vuotiaita kadulla kauppaamassa aineita ja itseään", sanoo kokenut lastensuojelun työntekijä
 

Liki katastrofia muistuttava tilanne ei tule yllätyksenä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tekee parhaillaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tilaamaa arvioin­tia lapsiperhepalveluista. Selvitys on tärkeä. Toivottavasti tulokset ja toimenpide-ehdotukset eivät jää ”pölyttymään” arkistoihin.
 

Ongelman kova ydin on perustason palvelujen puute.

Palveluja on riisuttu. Nuorten palvelut ovat niukat ja lasten vielä niukemmat. Viime vuonna Lahdessa ei ollut yhtään lasta ennaltaehkäisevissä perheiden lastensuojelun kodin- ja lastenhoito­palveluissa.

Peruspalveluiden kuihtuessa ruuhkautuu kallis erikoissairaanhoito.

Ratkaisuja on pohdittu matkan varrella riittävästi.
 

Kaikkein parasta olisi ennaltaehkäisy. Mitä aikaisemmin perheiden ja lasten ongelmiin tartutaan, sitä parempia ovat yleensä tulokset ja sitä vähemmän kuluu varoja.

Mittaamattoman suuri arvo on sillä, että apua saavat lapset ja nuoret pystyvät keskittymään siihen mihin pitääkin eli leikkiin, oppimiseen ja terveeseen kasvuun.

Käytännön parannuskeinoksi on ehdotettu perheklinikkaa. Sen tarvitsema kaksi miljoonaa euroa pyyhkiytyi kuitenkin raha­pulaisen hyvinvointiyhtymän budjetista.

Puhuttakoon perheterapiasta, oppilashuollosta ja muusta, johon ei välttämättä miljoonia tarvittaisi. Matalan kynnyksen palveluihin on viimeistään nyt löydyttävä varoja.

On hölmöä säästää, kun lopputuloksena on kymmenkertainen kustannus vuosien mittaan. Ongelma on tiedostettu. Toimivia parannuskeinoja tunnetaan useita. On tekemisen aika.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi