Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hotellipula alkaa helpottaa

Lahden hotellihuoneiden määrä on kasvamassa usealla sadalla parissa vuodessa. Kuva: Juha Peurala

Lahtea ajoittain hyvin vakavasti koetteleva hotellipula helpottaa lähivuosina tuntuvasti, jos parhaillaan vireillä olevat hankkeet toteutuvat kokonaan tai edes valtaosin.

Ranta-Kartanoon jo usean vuoden ajan kaavaillun kylpylähotellin tieltä poistui maanantaina ehkä merkittävin hidaste, kun hallinto-oikeus vahvisti kyseisen korttelin kaavamuutoksen tulleen lainvoimaiseksi. Tästä innostuneena lahtelainen Kinos-yhtiö kertoi kiirehtivänsä hankettaan nyt eteenpäin siten, että rakentaminen alkaisi ensi vuonna ja avajaisia vietettäisiin 2022. Kokonaisuus sisältää 150 hotellihuonetta ja 80 huoneistoa.

Oman hotellihankkeensa etenemiseen uskoo myös Luhta-kiinteistöt. Yhtiö on valmistellut Paavolassa omistamaansa kortteliin uutta tornitaloa jopa kauemmin kuin Ranta-Kartanoon on visioitu kylpylähotellia. Nyt Luhtakin on tullut siihen tulokseen, että tornitalosta on tarpeen tehdä nimenomaan hotelli.

Luhdalla on ollut vaikeuksia löytää majapaikkoja asiakkailleen, mikä yhtiön mielestä kertoo puutteellisesta hotellikapasiteetista. Tornihotellin 250 huonetta paikkaisivat puutetta merkittävästi kuten osaltaan myös 50 lisähuonetta, joilla Osuuskauppa Hämeenmaa aikoo laajentaa Seurahuonettaan vastapäisen tavaratalonsa puolelle.
 

Isoja tapahtumia on mennyt ohi suun.

Kinoksen, Luhdan ja Hämeenmaan hankkeet toisivat Lahteen parissa vuodessa yhteensä noin 450 uutta hotellihuonetta. Määrä voi kuulostaa rohkealta kaupungissa, jonka hotellien käyttöaste on vasta viime vuosina alkanut lähennellä 60:tä prosenttia. Hankkeiden vetäjät, operaattorit ja toistaiseksi vielä piilossa pysyttelevät sijoittajat eivät silti ole ainoita, jotka uskovat lisäkapasiteetille olevan tarvetta ja kysyntää. Samaa mieltä ovat myös matkailu- ja kongressialan asiantuntijat.

Lahden matkailu nojaa vahvasti suuriin tapahtumiin. Pulma on siinä, että nykyinen hotellikapasiteetti ei riitä mihinkään silloin, kun kaupunkiin tulvii yhdellä kertaa tuhansia ihmisiä. Majoituspaikkojen niukkuus on harmittavan usein johtanut myös siihen, että isoja tapahtumia, kuten kansainvälisiä kongresseja, on mennyt Lahdelta ohi suun. Taloudellisia menetyksiä voi vain arvailla.

Lahteen valmistuu uusi LAD-museo ja naapuriin Iittiin moottorirata, jonka tapahtumien järjestämisen Lahti on hankkinut vastuulleen. KymiRingin ympärille puuhataan jo konsertteja ja muita yleisötilaisuuksia, joihin mahtuisi enimmillään yli 100 000 ihmistä vaikka Pietarista asti.

Isot tapahtumat lisäisivät hotellien kysyntää Lahdessakin niin paljon, että lisäkapasiteetille lienee tarvetta myös sen jälkeen, jos tai kun nyt valmisteilla olevat hankkeet toteutuvat. Sitä paitsi Sibeliustalokin on yhä vailla lähihotellia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi