Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Maakunnallinen ajattelu tarpeen

Asko Saari muistuttaa, ettei hyvinvointiyhtymä tee ikäviä päätöksiä ilkeyttään vaan kuntien rahapulan vuoksi. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän muutosjohtaja Asko Saari, 67, teki viimeisen työpäivänsä torstaina seitsemän kuukautta kestäneen määräaikaisen pestinsä päätteeksi. Näin hän eläköityi jo toistamiseen vuoden sisällä.

Viime syksynä Saari jäi eläkkeelle HUS:n Hyvinkään sairaanhoitoalueen johtajan paikalta. Vain pari kuukautta myöhemmin kuului kutsu Päijät-Hämeestä. Taloudellisissa vaikeuksissa kamppailevan hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja oli ottanut äkkilähdön. Ylimenokaudeksi tarvittiin kokenutta muutosjohtajaa, ja Saari otti haasteen vastaan.

Kaukaa näkee usein paremmin kuin läheltä. Saari kerrytti vankan johtajakokemuksensa Uudeltamaalta, ja hän asuu Hyvinkäällä. Päijät-Häme jäi vain lyhytaikaiseksi tuttavuudeksi. Kenties juuri siksi hän onnistui läksiäishaastattelussaan (ESS 31.10.) kiteyttämään hyvinvointiyhtymän vaikeuksien alun ja juuren niin osuvasti, että täkäläisten soisi ottavan siitä visusti opikseen.

Saarta huolestutti omistajakuntien keskinäinen epäluottamus. Eripura haittaa yhtymän kehittämistä kuntien tuijottaessa asioita liikaa omasta näkökulmastaan. Tämän osaoptimoinnin tilalle Saari kuulutti maakunnallista ajattelua.

Olennaisinta on, että tärkeät palvelut ovat saatavilla.

Samaa on perännyt myös yhtymän ylin luottamusjohto pyrkiessään tasapainottamaan yhtymän raskaasti alijäämäistä taloutta. Toive on käynyt jälleen ajankohtaiseksi, kun kunnat ovat ottaneet kantaa yhtymän suunnitelmiin uudistaa avoterveydenhoidon palveluverkkoa.

Suunnitelma on herättänyt kovinta vastustusta kunnissa, joiden terveysasemilla palvelut esitetään tuotettavaksi nykyistä supistetummassa muodossa. Sinänsä luonnollinen palaute peittää varjoonsa tosiasian, jonka takia palveluverkkoa joudutaan nyt tiivistämään. Omistajakunnat kun ovat itse vaatineet yhtymältä päättäväisiä toimia talouden tasapainottamiseksi.

Saari havainnollisti asian muistuttamalla, ettei yhtymä tee ikäviä päätöksiä ilkeyttään vaan siksi, että kunnilla ei ole enempään rahaa. Juuri kuntien rahapula pakottaa yhtymää tiivistämään palveluverkkoaan, karsimaan ei-lakisääteisiä toimintoja ja kiristämään palvelujen kriteereitä.

Taloudellisen pakon edessä laadittujen esitysten vieminen käytäntöön tuntuu väistämättä jossain. Vaikka kuntia kirpaisee, niiden tulisi jättää nurkkapatriotismi vähemmälle ja opetella ajattelemaan maakunnallisesti. Verraten lyhyiden etäisyyksien Päijät-Hämeessä ei ole olennaista, mistä päin maakuntaa palveluja on saatavilla. Olennaisinta on, että riittävät palvelut ylipäätään ovat saatavilla. Siihenkään ei kunnilla kohta ole varaa, jos kustannusten kasvuun ei saada tolkkua.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi