Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Miinusta ei voi tehdä ikuisesti

Sirkku Hildénin (sd.) johtama kaupunginhallitus lisäsi rahaa hyviin tarkoituksiin, mutta kasvatti samalla budjetin alijäämää. Kuva: Katja Luoma

Lahden poliittiset ryhmät hyrisivät tyytyväisyyttään kaupunginjohtaja Pekka Timosen julkistettua lokakuun alussa ehdotuksensa ensi vuoden talousarvioksi. Esitystä kiiteltiin yli puoluerajojen yllätyksettömäksi ja realistiseksi. Poliittisia aikapommeja ei budjetista löytynyt, mikä viittasi siihen, että Timonen oli selustansa varmistaakseen kuunnellut jo etukäteen herkällä korvalla päättäjien toiveita.

Niin pitkälle ei poliitikkojen tyytyväisyys sentään ulottunut, että kaupunginhallitus olisi omassa käsittelyssään voinut saattaa Timosen budjetin sellaisenaan valtuuston lopullisesti hyväksyttäväksi. Urakkansa tiistaina valmiiksi saanut hallitus kasvatti budjetin menoja runsaalla kahdella miljoonalla eurolla.

Tukityöllistämiseen lisättiin 1,5 miljoonaa ja perusopetukseen 650 000 euroa muun muassa ryhmäkokojen pienentämiseen sekä opettajien ja koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen. Harrastustoimintaankin kaivettiin kirstun pohjilta 100 000 lisäeuroa.

Lisäyksistä päätettiin hallituksessa äänestäen. Näkemyserot eivät silti olleet niin suuria kuin tästä olisi voinut päätellä. Vähemmistöön jäänyt kokoomuskin oli valmis kasvattamaan perusopetuksen rahoja, mutta ei yhtä paljon kuin enemmistö SDP:n johdolla. Työllistämisen lisärahoitukseen kokoomus olisi palannut vasta todellisen tarpeen selvittyä lisäbudjetilla, kuten työllisyyspalvelut oli ehdottanut.

Tien päässä odottaa valtion holhous.

Enemmistö halusi lyödä lisärahat pöytään heti ja epäilemättä ne tulevat kipeään tarpeeseen niin työllistämisessä kuin kouluissa. Varjopuolena lisäykset kasvattavat budjetin alijäämän liki kymmeneen miljoonaan euroon, joka tosin on selvästi siedettävämpi lukema kuin tälle vuodelle ennustettu liki 40 miljoonaa.

Alijäämäiset budjetit eivät ole ylivoimainen ongelma niin kauan kuin kaupungin taseessa riittää ylijäämää. Ja sitä Lahdella on yhä toistasataa miljoonaa. Ikuisesti miinusmerkkisiä tuloksia ei kuitenkaan voi tehdä, sillä sen tien päässä odottaa valtion holhous. Jotta sinne ei jouduttaisi, Lahden päättäjien olisi korkea aika suhtautua vakavammin linjauksiin, joita valtuustolla on tapana tehdä aina kautensa aluksi, ja kääriä oikeasti hihat talouden pitkäjänteiseksi tasapainottamiseksi.

Kaupunginhallitus näyttää nyt luottavan tässä tarkasteluun, joka organisaatiossa on määrä toteuttaa lähivuosina. Sen tavoitteena on tehostaa toimintaa ja vähentää henkilötyövuosia. Operaatio vaikuttaa tarpeelliselta nykyisten tunnuslukujen valossa. Tosin samalta kuulostavaa lääkettä on kokeiltu usein ennenkin, mutta joka kerta päättäjät ovat löytäneet itsensä ennen pitkää samasta suosta kuin mistä heidän piti kivuta kuivalle ­maaperälle.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi