Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Valitukset jäivät nyt tekemättä

Ranta-Kartanon kylpylähotellia ja vesiliikuntakeskusta kaavaillaan Kisapuiston viereen nykyiselle parkkipaikalle. Kuva: Sigge Arkkitehdit

Lahteen kantautui maanantaina hyviä uutisia Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta. Valtuuston syyskuussa Ranta-Kartanoon hyväksymistä kaavamuutoksista ei jätetty yhtään valitusta. Kaavat tulivat siten lainvoimaisiksi, mikä tarkoittaa, ettei niiden mahdollistamien rakennushankkeiden toteuttamiselle ole enää muodollisia esteitä.

Uutinen ilahdutti kaupungin elinvoimasta huolta kantavia päättäjiä ja varsinkin lahtelaista Kinos-yhtiötä, joka pääsee nyt viemään eteenpäin alueelle valmistelemaansa 114 miljoonan euron kylpylähotellihanketta.

Kaavojen pikaista vahvistumista voi pitää yllättävänä. Ovathan juuri Ranta-Kartanoa koskevat kaavamuutokset olleet hyvin valitusherkkiä siitä lähtien, kun aluetta alettiin suunnitella uuteen uskoon vuonna 2006 ratkenneen ideakilpailun pohjalta.

Pääosin pysäköintipaikkana pitkään palvelleen alueen muuttaminen varsin tiiviisti rakennettaviksi asuin- ja liikekortteleiksi jakoi aikanaan valtuuston kahtia eikä miellyttänyt myöskään monia tavallisia kaupunkilaisia sekä heitä edustavia järjestöjä.

Eripurasta ei enää ollut polttoaineeksi.

Vastustajat turvautuivat sitkeään valitustaisteluun. Se viivytti Ranta-Kartanon alkuperäisen kaavan vahvistumista useita vuosia. Kun kaava vihdoin sai lainvoiman, se ei vanhentuneena enää täysin vastannut rakennusliikkeiden tarpeita. Kaavaa piti lähteä korjailemaan, mikä tarjosi mahdollisuuden jälleen uusiin valituskierroksiin ja viivytti rakentamisen aloittamista entisestään. Ensimmäinen kerrostalo saatiin alulle vasta tänä vuonna, 13 vuotta ideakilpailun jälkeen.

Nyt vahvistetut kaavat eivät nostattaneet valtuustossa enää soraääniä. Yhtä yksimielisesti valtuusto päätti jo kesäkuussa osallistua Kinoksen hankkeeseen uimahallin pitkäaikaisena vuokralaisena ja pysäköintilaitoksen rahoittajana. Sitoutumisensa edellytykseksi valtuusto asetti muun muassa, että kaavamuutos saa lainvoiman. Tämä ehto täyttyi maanantaina.

Potentiaalisia valittajia saattoi pidätellä valtuuston osoittama yksituumaisuus. Sellainen on Lahdessa ollut hyvin harvinaista päätettäessä näin mittavista ja puhuttavista hankkeista. Tällä kertaa ei eripurasta enää ollut polttoaineeksi valitusprosesseille.

Nyt on tiettävästi myös harjoitettu valistustyötä kriittiseksi arveltuja tahoja kohtaan. Toki lahtelaiset ovat voineet ominkin päin oivaltaa kylpylähotellin hyvät puolet. Kokonaisuushan toisi Lahteen kauan kaivatun matkailuvaltin ja palvelisi myös kaupunkilaisten omia uintiliikuntatarpeita.

Hotelliin on operaattori jo löytynyt. Enää pitää jännittää, onnistuuko Kinos keräämään sijoittajilta allekirjoituksia sopimuksiinsa siihen malliin, että hanke todella näkee päivänvalon lähivuosina.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi