Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kellojen siirtely tuntuu jatkuvan

Kellot piti taas viikonloppuna kääntää talviaikaan. Kuva: Sami Lettojärvi

Suomessa siirryttiin sunnuntain vastaisena yönä jälleen talvi- eli normaaliaikaan, kuten kaikkialla EU:ssa. Kun kelloja edellisen kerran siirreltiin viime keväänä, vallalla oli käsitys, että niin ei tarvitse tehdä enää kuin muutaman kerran. EU-parlamentti kun oli vastikään hyväksynyt Suomen aktiivisesti ajaman esityksen, jonka mukaan erillisistä kesä- ja talviajoista luovuttaisiin vuonna 2021.

Europarlamentti teki päätöksensä selvin lukemin 410–192. Vielä selvempää kieltä oli puhunut ratkaisua pohjustanut komission verkkokysely. Siihen vastanneista 4,6 miljoonasta eurooppalaisesta yli 80 prosenttia kannatti luopumista kesä- ja talviajoista. Samaa mieltä ovat lukuisat asiantuntijat, jotka muistuttavat kellojen siirtelyn haitallisista terveysvaikutuksista.

Näistä lähtökohdista EU-parlamentin päätöksen olisi luullut etenevän maaliinsa luotijunan varmuudella. Näin ei kuitenkaan näytä tapahtuvan. Asia pitää vielä viedä EU:n ministerineuvoston sinetöitäväksi. Sinne se ei ole edennyt, koska EU:lle ei ole saatu nimitetyksi uusia komissaareja viime vaalien jäljiltä. Uusi komissio aloittanee joulukuussa, jolloin uusi liikennekomissaarikin voi ryhtyä viemään asiaa eteenpäin sikäli kuin muilta kiireiltään ennättää.

Eikä EU olisi EU, ellei parlamentin periaatteessa jo hyväksymästä asiasta olisi ilmaantunut eriäviä mielipiteitä jäsenmaiden kesken. Suomen lisäksi vasta muutama maa on ankkuroinut näkemyksensä sen kannalle. Monet ovat tyytyväisiä nykyiseen käytäntöön ja suhtautuvat muutokseen yhä varauksellisesti.

Monet maat ovat tyytyväisiä nyky­käytäntöön.

Epäilijöitä riittää myös siksi, että muutoksen pelätään tekevän Euroopasta kellonaikojen tilkkutäkin. Jäsenmaat kun saisivat itse ratkaista, ryhtyvätkö ne soveltamaan kesä- vai talviaikaa. Kysymyksestä on tosin noussut riitaa myös maiden sisällä. Pääministeri Antti Rinne (sd.) ilmoitti sunnuntaina kannattavansa pysyvää kesäaikaa tehden tässäkin kohdassa selvän pesäeron edelliseen hallitukseen, joka liputti talviajan puolesta.

Yksittäinen jäsenmaa voi valita aikavyöhykkeensä, mutta ei yksipuolisesti luopua kellojen siirtelystä. Siihen tarvitaan koko EU:n kattava päätös. Suomen tulee nyt EU:n puheenjohtajana tehdä kaikkensa varmistaakseen, että omasta eduskunnastamme peräisin oleva ja EU-parlamentin jo kertaalleen hyväksymä aloite todella toteutuu.

Toki asian viivästyminen antaa hallituksellemme lisäaikaa ratkaista, ryhdytäänkö täällä soveltamaan kesä- vai talviaikaa, kun kellojen siirtelystä joskus toivottavasti luovutaan. Rinteen kommentista voi päätellä, että kansallisen konsensuksen löytäminen tästä kiistakysymyksestä on kovan työn takana.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi