Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Raihnaisuus käy liian kalliiksi

Eetu Salunen kuuluttaa kunnilta määrätietoista työtä ikääntyvien toimintakyvyn parantamiseksi. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää vain pari vuotta johtanut Eetu Salunen jätti tehtävänsä äkillisesti viime talvena, kertomansa mukaan omasta aloitteestaan. Hän antoi ymmärtää irtisanoutuneensa vastalauseena yhtymän tiukalle talousarviolle, jossa pysyminen olisi hänestä edellyttänyt palvelujen rankkaa karsimista ja satojen irtisanomista.

Perusteluissa oli kyse vähintäänkin kaunistellusta todellisuudesta. Tosiasiassa äkkilähdön taustalla oli syvä luottamuspula, jota omistajakunnat tunsivat toimitusjohtajaa kohtaan tämän epäonnistuttua yrityksissä yhtymän alijäämäisen talouden tasapainottamiseksi.

Jäähyväisviestissään Salunen puhui myös asiaa. Hän kantoi huolta siitä, riittääkö yhtymän rahoituspohja ikääntyneiden ihmisten hoivaan maakunnassa, joka vanhenee nopeaa tahtia. Tämän herättelyhuutonsa Salunen on nyttemmin jalostanut kokonaiseksi kirjaksi, jonka hän julkaisi viime viikolla.

Jo nimi Raihnainen Suomi paljastaa kirjan juonen. Jos suomalaiset raihnaistuvat nykyistä vauhtia, he tarvitsevat kohta hoivapalveluja niin paljon, että julkinen talous kriisiytyy entisestään. Hoivamenot lohkaisevat jo kolmanneksen kaikista sote-menoista. Suuntauksen jatkuessa niiden ennakoidaan kohoavan 10 miljardiin euroon yhtä monessa vuodessa.

Asiaa kannattaa miettiä myös Päijät-Hämeessä.

Kasvu olisi niin suurta, että muihin sote-palveluihin riittäisi yhä vähemmän rahaa, vaikka hoivapalvelujen kriteerejä kiristettäisiin. Uhkaa ei väistetä sote-uudistuksella eikä siirtämällä palvelujen rahoitus kunnilta valtiolle. Samojen veronmaksajien rahoista kun joka tapauksessa olisi kyse.

Lääkkeeksi Salunen tarjoaa yksinkertaiselta kuulostavan keinon: väestön toimintakyvyn parantamisen. Mitä pidempään ikääntyvä ihminen kykenee elämään kotonaan, sitä enemmän säästyy rahaa.

Ajatus ei ole uusi, mutta Salunen kuuluttaa yhteiskunnalta määrätietoisempaa työtä sen viemiseksi käytäntöön. Kunnat panostavat ikäihmistensä terveyden edistämiseen hävyttömän vähän, vaikka ajoissa tehtynä se auttaisi hillitsemään sote-kustannusten kasvua merkittävästi.

Asiaa kannattaa miettiä myös Päijät-Hämeessä olkoonkin, että täällä ikääntyneiden terveyden edistäminen on Salusen mukaan keskimääräistä paremmalla tolalla. Eikä liene liikaa vaadittu, että ihmiset kiinnittäisivät oma-aloitteisestikin enemmän huomiota toimintakykynsä parantamiseen.

Huomionarvoinen ehdotus Saluselta on myös väärissä paikoissa olevien hoitolaitosten karsiminen. Siinä Päijät-Hämeessä on päästy vasta varovaiseen alkuun.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi