Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Liikuntakäsitys meni uusiksi

Lihaskuntoa voi ylläpitää muutenkin kuin kuntosalilla. Esimerkiksi haravointi on tehokasta liikuntaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Liikunnan hyödyt ovat kiistattomat ihmisen fyysisen ja psyykkisen terveyden ylläpitämisessä. Etenkin istumatyötä tekevien liikkuvuuteen ja istumisen terveyshaittoihin on kiinnitetty viime vuosina runsaasti huomiota.

UKK-instituutti on uusinut liikkumissuosituksensa, ja uudet suositukset antavat toivoa niillekin, jotka eivät koe liikuntaa varsinaisesti harrastavansa. Vaikka reipas ja ainakin jonkin verran hengästyttävä liikunta sekä lihaskunnon ylläpitäminen ovat edelleen tarpeen, lasketaan myös lyhytkestoinen, jopa muutaman minuutin kestävä liikkuminen hyödylliseksi.

Muutos on suuri verrattuna vuosituhannen alun suosituksiin, jolloin mentiin niinkin pitkälle, ettei alle tunnin kestävien liikuntasuoritusten katsottu kohentavan kuntoa lainkaan. Tällaista ajatusta puolusti aikanaan myös UKK-instituutin nykyinen johtaja Tommi Vasankari, joka vaikutti siihen aikaan Suomen Urheiluopistolla, Heinolan Vierumäellä. Nyt hän näkee asiat toisin.

Muutos on suuri verrattuna vuosituhannen alun näkemyksiin, jolloin mentiin niinkin pitkälle, ettei alle tunnin kestävien liikuntasuoritusten katsottu kohentavan kuntoa lainkaan.

UKK-instituutti julkisti uudet liikuntasuositukset aikuisille tämän viikon maanantaina. Aikuisille suunnattujen suositusten teemana on Liikkumalla terveyttä – askel kerrallaan. Suositukset on tarkoitettu 18–64-vuotiaille, ja ne antavat esimerkkejä liikunnan lisäämiseen arjessa. Niiden pohjana on Yhdysvaltalainen terveysviranomaisten liikkumissuositus, joka perustuu laajaan tieteelliseen näyttöön.

Suositeltava liikunnan määrä on vähintään kaksi ja puoli tuntia reipasta liikuntaa viikossa tai puolet siitä, jos liikunta on rasittavaa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa pitäisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa, mutta sitä pystyy tekemään myös arjessa, ilman kuntosalille menemistä. Lihaksiaan voi harjoittaa vaikkapa porraskävelyllä, pihatöillä tai pallopeleillä.

Aiemmissa suosituksissa terveyttä edistävältä liikunnalta vaadittiin vähintään 10 minuutin kestoa, nyt mukaan voi laskea muutamankin minuutin liikkumiset.

Uudet suositukset ottavat huomioon myös riittävän unen merkityksen sekä kevyen liikuskelun istumatyön tauottamiseksi. Uni luo pohjan ihmisen terveydelle ja palautumiselle, mistä on hyvä muistuttaa, koska moni tinkii yöunistaan.

Aikuisiällä harrastettu liikunta luo pohjaa liikkuvuuden ja toimintakyvyn säilymiselle eläkeiässä. Kun eliniän odotteet pitenevät, on tärkeää pitää huolta siitä, että pystyy nauttimaan myös vanhuuden päivinään ulkoilusta, tapahtumista ja harrastuksista.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi