Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Keskusta peesaa perussuomalaisia

Katri Kulmunin valinta keskustan puheenjohtajaksi ei ole vielä nostanut merkittävästi puolueen kannatusta. Kuva: Juha Poutanen

Antti Rinteen (sd.) hallituksen työskentelyä on leimannut alusta pitäen keskustan ja vihreiden välinen jännite. Toistuvasti on noussut esille asioita, joista nämä kaksi hallituspuoluetta ovat ilmaisseet olevansa jyrkästi eri mieltä toistensa kanssa.

Kiistanaiheet ovat lähes poikkeuksetta liittyneet tavalla tai toisella hallituksen ilmastopoliittiseen ohjelmaan, jota hallituspuolueet ovat suureen ääneen kehuneet edistyksellisimmäksi koko Euroopassa. Eivätkä aiheetta. Hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä. Jos tässä onnistutaan, siinä olisi esimerkkiä kerrakseen.

Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ovat saaneet kiitosta osakseen myös hallituksen ulkopuolelta. Jopa arvovaltaisilta tahoilta on silti ruvettu jo kyselemään kärsimättömästi, missä viipyvät toimet, joilla hallitus aikoo tavoitteensa toteuttaa.

Hoputtelu kuulostanee hallituksesta kovin ennenaikaiselta, sillä vaalikausi on vasta alussa. Keskustan ja vihreiden jatkuva kinastelu oikeuttaa kuitenkin epäilemään, ovatko kaikki hallituspuolueet sitoutuneet ilmastopoliittiseen ohjelmaan niin tosissaan, että hallitukselta voisi odottaa tarpeeksi tahtoa ja voimaa viedä kovat tavoitteensa läpi.

Keskusta on kuin ei istuisi hallituksessa.

Juuri keskusta käyttäytyy ajoittain kuin ei istuisikaan hallituksessa, joka on ottanut missiokseen ilmastonmuutoksen torjunnan. Epäjohdonmukainen toiminta saattaa selittyä mielipidemittauksilla, jotka osoittavat keskustalle edelleen huolestuttavia lukemia puheenjohtajan vaihdoksesta huolimatta.

Viimeksi tällä viikolla Helsingin Sanomien gallup kertasi, että vain perussuomalaiset ja vihreät ovat onnistuneet nostamaan selvästi kannatustaan kevään vaaleista. Suuntaus antaisi jatkues­saan tukea teorialle, jonka mukaan äänestäjät voivat alkaa tuntea yhä suurempaa vetoa näihin kahteen puolueeseen, jotka edustavat ääripäitä suhtautumisessa aikamme repivimpiin kysymyksiin kuten ilmastonmuutokseen ja maahanmuuttoon.

Jos näin kävisi, keskustaakin uhkaisi yhä pahempi näivettyminen ääripäiden välissä, vaikka keskustalaiset itse ovat uskotelleet asetelman synnyttävän kysyntää myös edustamalleen maltilliselle keskilinjalle.

Maltillisuus on tosin tänä syksynä ollut kaukana, kun keskusta on ryöpyttänyt vihertävämpiä hallituskumppaneitaan ja heidän hengenheimolaisiaan pyrkimyksistä pienentää suomalaisten hiilijalanjälkeä. Tässä keskusta on ilmeisen harkitusti halunnut astella perussuomalaisten apajille tukkiakseen siihen suuntaan jatkuvaa kannatusvuotoaan. Menettely koettelee hallituskumppaneiden hermoja mutta tuskin loppuu, elleivät gallupit ala näyttää keskustalle siedettävämpiä lukemia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi