Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Matkailu avartaa myös päättäjiä

Lahden kaupunginvaltuusto matkasi viime viikolla seminaariinsa Helsinkiin. Kuva: Vili Uuskallio

Lahden valtuusto kokousti viime viikolla kaksi päivää Helsingin hotelli Crowne Plazassa sille varta vasten järjestetyssä seminaarissa. Tilaisuuden johtavia teemoja olivat Lahden rooli Euroopan ympäristöpääkaupunkina sekä ongelmallinen huumetilanne.

Harvassa lienevät ne, joiden mielestä päättäjien ei olisi kannattanut perehtyä näihin ajankohtaisiin kysymyksiin. Enemmän kritiikkiä herätti 32 000 euroa maksaneen seminaarin vieminen pääkaupunkiin asti. Rahat olisi mieluummin pitänyt käyttää täkäläisen kongressi- ja matkailuelinkeinon tukemiseen, kriitikot opastivat.

Moitteet eivät tulleet yllätyksenä, sillä porua on noussut aina, kun lahtelaisten päättäjien on kuultu matkustaneen työnsä merkeissä kaupungin tai peräti valtakunnan rajojen ulkopuolelle. Toki valtuusto on viime aikoina tyytynyt hakemaan vaihtelua kotoisiin ympyröihinsä naapurikaupungeista, takavuosina tutuiksi tulleiden Pietarin ja Tukholman sijaan. Kaupungin koko organisaation ulkomaanmatkat eivät silti ole vähentyneet, vaan pikemminkin lisääntyneet Lahden kansainvälistyessä kovaa vauhtia.

Yksin viime viikkoina luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita on osallistunut ainakin eurooppalaisten kaupunkien konferenssiin Brysselissä sekä talviurheilumessuille Kiinassa. Tekninen ja ympäristölautakunta pyörähti hiljattain opintomatkalla Hollannissa ja Belgiassa.

Toki matkoilta sopii edellyttää tuloksia.

Osa päättäjistäkin väittää, että matkustelu eritoten ulkomailla on pelkkää luksusta ja siten verorahojen tuhlausta pahimmasta päästä, vaikka se tapahtuisi töiden merkeissä. Rahoille on helppo osoittaa tähdellisempiä kohteita, vaikka matkakulujen osuus kaupungin budjetista on vain promillen kymmenyksiä.

Nurkkakuntainen näkemys ei onneksi ole pelottanut päättäjiä vetäytymään kuoreensa. Pian eletään 2020-lukua, ja kuten kaupunginjohtaja Pekka Timonen on todennut, kaupunkien merkitys kasvaa, niiden verkostoituminen tiivistyy ja Lahdenkin on välttämätöntä olla kehityksessä mukana (ESS 20.10.).

Tehokkain tapa hankkia uusia vaikutteita, valvoa omia etuja ja luoda tärkeitä kontakteja on tavata ihmisiä silmätysten. Sitä tehdäkseen on usein matkustettava Lahden ulkopuolelle ja jopa ulkomaille asti erilaisiin tilaisuuksiin. Niihin osallistuminen käy paljon useammin raa’asta työnteosta kuin huvittelusta. Seminaaritkin on sitä paitsi havaittu sitä tehokkaammiksi, mitä ­kauempana kotoisista houkutuksista ne pidetään.

Päättäjien matkustelua isompi huolenaihe olisi, jos lahtelaisia ei enää kutsuttaisi ulkomaille tekemään itseään tykö ja oppimaan uutta. Toki matkoilta sopii edellyttää tuloksellisuutta, sillä tyhjän saa aina Lahdestakin, ja paljon halvemmalla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi