Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Taas turvataan komiteoihin

SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman vastaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen kaavailemien komiteoiden kokoamisesta. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kauan kaivattua sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ei tunnetusti saatu eduskunnassa aikaan viime vaalikaudella, kuten ei parilla edelliselläkään. Sitä voisi luonnehtia farssiksi, ellei kyse olisi vakavasta asiasta. Valtakunnasta kun ei löydy etsimälläkään tahoa, jonka mielestä sote-uudistukselle ei olisi huutava tarve väestön ikääntyessä ja palvelujen kustannusten kohotessa vinhaa vauhtia.

On sote-kompuroinnista jotain myös opittu. Se on, että suuret yhteiskunnalliset uudistukset, joiden vaikutukset ulottuvat yli vaalikausien, olisi parasta pohjustaa laajemmalla pohjalla kuin kulloinkin valtaa pitävien hallitusten voimin.

Monet uskovat, että hallituksen ja opposition rajat ylittävällä parlamentaarisella valmistelulla palautettaisiin politiikkaan sieltä kadonnutta pitkäjänteisyyttä. Yleisesti tärkeiksi tai jopa välttämättömiksi arvioituja uudistuksia saataisiin kenties tehokkaammin valmiiksi, kun niiden taakse sitoutettaisiin jo valmisteluvaiheessa kaikki puolueet.

Komiteatyö tapaa viedä paljon aikaa.

Edeltäjiensä karvaat kokemukset mielessään on Antti Rinteen (sd.) hallitus turvautumassa vanhaan konstiin. Perusteilla on puolenkymmentä viime vuosisadalta tuttua komiteaa. Niihin hallitus aikoo kutsua edustajia kaikista eduskuntapuolueista sekä keskeisistä eturyhmistä ja kansalaisjärjestöistä (ESS 15.10.).

Komiteat valjastetaan pohjustamaan muun muassa sosiaaliturvauudistusta, lapsistrategiaa, yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maakuntien mahdollista verotusoikeutta. Viimeksi mainittu liittyy sote-uudistukseen, jota hallitus on myös luvannut viedä eteenpäin aiempaa leveämmillä hartioilla.

Uskoa komiteatyöskentelyn autuaaksi tekevään voimaan vahvistavat viime vaalikauden myönteiset kokemukset parlamentaarisesta yhteistyöstä, kun valmisteltiin esimerkiksi uutta tiedustelulainsäädäntöä sekä tulevaisuuden isoja tiehankkeita. Ne osoittivat, että eduskunnassa kyetään päättämään tärkeistä asioista riitelemättä, jos yhteistä tahtoa löytyy tarpeeksi.

Arveluttava puoli on, että komiteatyöskentely tapaa viedä runsaasti aikaa. Sitä ei nopeasti muuttuvassa maailmassa ole liikaa. Ja ennen vanhaan varmin keino haudata jokin epätoivottu asia olikin viedä se komiteaan valmisteltavaksi.

Toissa vaalikauden lopulla myös sotea yritettiin valmiiksi kaikkien puolueiden voimin. Sekin yritys tyssäsi perustuslakiin, mikä herättää kysymyksen, osaako edes laajapohjainen komitea nykymaailmassa keksiä niin vedenpitäviä ratkaisuja, että ne läpäisisivät perustuslain tiukalle venytetyn seulan. Mutta ainahan kannattaa yrittää, kun muut konstit loppuvat.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi