Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kumpi ykkönen oppositiossa?

Petteri Orpon kokoomus kisailee Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa opposition henkisestä johtajuudesta. Kuva: Anssi Hietamaa

Antti Rinteen (sd.) vihertävän punamultahallituksen varjossa opposition johtoasemasta käyvät keskinäistä kamppailua Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ja Petteri Orpon kokoomus. Vastaava henkien taistelu nähtiin viime vaalikaudella SDP:n ja vihreiden kesken. Vihreät olivat siinä aluksi niskan päällä, mutta tilanne kääntyi demareiden eduksi ärhäkän Ville Niinistön väistyttyä vihreiden johdosta.

Tällä kertaa ottelusta on muovautumassa vieläkin tiukempi, sillä suurimmilla oppositiopuolueilla on nyt eduskunnassa melkein yhtä monta kansanedustajaa; perussuomalaislla vain yksi enemmän kuin kokoomuksella. Kevään vaaleissa kaksikko hävisi niukasti SDP:lle, mutta vaalien jälkeisissä gallupeissa perussuomalaiset on komeillut jatkuvasti ykkösenä ja kokoomuskin useimmiten kakkosena demareiden edellä.

Gallupeiden kärkiasema on antanut sekä perussuomalaisille että kokoomukselle itsevarmuutta haastaa Rinteen hallitusta. Kokoomus on ollut siinä aktiivisempi, mikä selittynee aloittelijan innolla. Puoluehan on nyt vasta toista kertaa oppositiossa sitten vuoden 1987.

Toki hallituksesta putoaminen oli kokoomukselle pettymys ja Orpolle henkilökohtainen takaisku. Sitä hän on yrittänyt sulatella korostamalla oppositio­aseman harvoja hyviä puolia. Niihin luketuu se, että kokoomus voi nyt pitkästä aikaa ajaa täysin omaa poliitiikkaansa, tarvitsematta ottaa huomioon kulloistenkin hallituskumppaneiden näkemyksiä. Siitä pitää ottaa ilo irti.

Erottautumisessa on ­riskinsä.

Omaa linjaansa kokoomus pääsi korostamaan turvautuessaan ensi kertaa tällä kaudella opposition järeimpään aseeseen, välikysymykseen. Mukaan ei huolittu perussuomalaisia, vaikka molempia yhdistää tyytymättömyys välikysmyksen aihetta, hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikaa kohtaan.

Oleellisempia kuin yhteneväisyydet olivat näkemyserot. Torjumalla yhteistyön kokoomus varmisti, että se saattoi korostaa välikysmyksessään estoitta työperäisen maahanmuuton välttämättömyyttä, vastoin perussuomalaisten kantaa. Näin kokoomus teki yhdellä kertaa selvän pesäseron paitsi hallitukseen, myös kovimpaan kilpailijaansa oppositiossa. Se oli harkittua taktiikkaa, jolle lienee odotettavissa jatkoa.

Myös ilmastopolitiikassa kokoomuksen on helppo erottautua perussuomalaisista. Toki siinä on myös riskinsä. Perussuomalaisten nuiva suhtautuminen ”ilmastovouhotkseen” ja myös maahanmuuttoon näyttää keräävän yhä enemmän vastakaikua myös kokoomuksen konservatiivisimmilta kannattajilta. Se voi pahimmillaan tehdä tyhjäksi kokoomuksen tavoitteen nousta opposition ykköspuolueeksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi