Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Brexit-sopimus voi taas kaatua

EU ja Britannia saavuttivat neuvottelutuloksen brexit-sopimuksesta vain hetki ennen EU-johtajien huippukokousta. Kuva: Lehtikuva / Kenzo Tribouillard

Huoli siitä, että Britannia jättää Euroopan unionin tämän kuun lopussa ilman sopimusta, hellitti torstaina hieman vaan ei vielä täysin väistynyt. Vain vähän ennen EU-huippukokousta komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Britannian pääministeri Boris Johnson viestittivät, että he olivat päässeet neuvottelutulokseen brexitistä pitkien ja tiiviiden neuvottelujen päätteeksi.

Heti perään EU:n pääneuvottelija Michel Barnier vahvisti, että neuvotteluissa oli löydetty ratkaisu kysymykseen, joka oli eniten hiertänyt uuden sopimuksen tiellä siitä lähtien, kun Britannian parlamentti viime keväänä oli hylännyt Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn EU:n kanssa neuvotteleman sopimuksen.

Kyse oli siitä, kuinka Irlannin ja Pohjois-Irlannin maaraja voidaan pitää avoimena brexitin jälkeenkin. Brittien hampaisiin juuttunut niin sanottu backstop korvattiin nyt järjestelyllä, joka sallii Pohjois-Irlannin jäävän Britannian tullialueeseen, mutta siten, ettei kahden Irlannin rajalle tarvita tarkastuksia.

Barnier piti neuvottelutulosta ”parhaana mahdollisena”. Juncker ja Johnson sen sijaan eivät tyylilleen uskollisena säästelleet adjektiivejä sopimusta kehuessaan. Juncker luonnehti sopimusta reiluksi molemmille suositellen Eurooppa-neuvostolle sen kannattamista. Johnson korosti ”erinomaisen” sopimuksen varmistavan, että Britannia saa jälleen määrätä asioistaan häiriöittä ja rakentaa EU:hun uuden suhteen.

Lisäaika ei olisi mieleen EU:llekaan.

Ylistyssanansa Johnson suuntasi erityisesti parlamentilleen, jonka pian on määrä päättää lopullisesti sopimuksen kohtalosta. Periaatteessa sopimuksen voisi luulla tulevan hyväksytyksi ilman muuta, sillä parlamentti sääti itse vastoin Johnsonin tahtoa lain, jonka mukaan Britannia ei saa jättää EU:ta ilman sopimusta. Kivulias prosessi on kuitenkin sekoittanut Britannian koko poliittisen järjestelmän niin pahoin, että parlamentiltakin voi jälleen odottaa mitä tahansa.

Ensimmäinen takaisku Johnsonille tuli, kun Pohjois-Irlannin unionistipuolue ilmoitti vastustavansa sopimusta. Ja vaikka oppositio on sopimuksetonta brexitiä vastaan, se mielii asetella kapuloita Johnsonin rattaisiin edistääkseen hallituksen kaatumista, uusia vaaleja ja uutta kansanäänestystä.

Mahdollista on sekin, että Johnson joutuu pyörtämään puheensa ja pyytämään taas lisäaikaa, jos sopimuksen käsittely jumiutuu parlamenttiin. Se ei olisi enää mieleen EU:llekaan, joka on jo lopen kyllästynyt siihen, kuinka brexit vie liikaa aikaa muilta tärkeiltä asioilta.

Toki jäljelle jäävienkin EU-maiden etu on estää sopimukseton brexit, jonka seuraukset olisivat vakavat myös EU:lle – joskaan eivät läheskään niin dramaattiset kuin Britannialle itselleen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi