Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vanhenemiseen voi varautua

Eläkeikään kannattaa varautua mahdollisuuksien mukaan jo työiässä. Kuva: Elina Tanhua

Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista vanhusten viikkoa teemalla Varaudu vanhuuteen. Koska vanhuus tulee jokaiselle vääjäämättä, on järkevää muistuttaa, että sen tuomiin muutoksiin on mahdollista varautua ainakin osin. Sairauksia ja niiden tuomia ongelmia on mahdotonta ennustaa, mutta on monia asioita, joilla voi helpottaa eläke- ja vanhuusvuosiaan etukäteen.

Suomalaisten elinajan odote oli viime vuonna pojilla 78,9 ja tytöillä 84,3 vuotta. Ennusteiden mukaan vuosina 1975–77 syntyneistä naisista joka viides voi elää vähintään satavuotiaaksi ja miehistä 95-vuotiaaksi. Vaikka eläkeiät ovat nousseet, eläkkeellä vietetään huomattavan suuri osa elämästä, moni jopa pidempään kuin työelämässä.

Vanhusten viikolla on annettu vinkkejä, joiden avulla voi varautua tulevaan eläkeikään jo työikäisenä. Esimerkiksi arvion tulevasta eläkkeestään voi kuka tahansa hankkia etukäteen. Kun siihen peilaa elinkustannuksiaan, voi laskea, pärjääkö eläkkeellään vai onko syytä tehdä muutoksia esimerkiksi asumisoloihin ja -kustannuksiin tai vähentää muita kuluja.

Elämässä kaikki ei ole vain itsestä kiinni sen paremmin nuorena kuin vanhanakaan.

Eläkeikään on hyvä varautua myös säästämällä, jos se on mahdollista. Säästöt auttavat selviytymään tulotason pudotessa ja antavat pelivaraa yllättävien menojen varalta.

Lisäksi ikääntyviä on muistutettu fyysisen ja psyykkisen terveyden sekä so­siaalisten suhteiden ylläpidon tärkeydestä jo ennen kuin eläkeikä koittaa.

Eläkeikäisten elintasossa on tulevaisuudessa todennäköisesti nykyistä suuremmat erot. Varakkailla eläkeläisillä on mahdollisuus hankkia yksityistä apua ja hoivapalvelua, mutta hyvinvointiyhteiskunnan täytyy taata apua ja hoivaa myös niille, joiden omat varat eivät yksityisiin palveluihin riitä. Julkisia palveluita on jatkuvasti karsittu, mikä lisää ikääntyneiden eriarvoistumista.

On huomattava, että onnen lahjat eivät käy tasan ja monien sairauksien todennäköisyys kasvaa vuosien kertyessä, vaikka eläisi elämäänsä kuinka terveellisesti. Kaikilla on oikeus hyvään hoitoon riippumatta siitä, millaiset ovat lähtökohdat.

Elämässä kaikki ei ole vain itsestä kiinni sen paremmin nuorena kuin vanhanakaan. Kaikilla ei ole myöskään omaisia ja tukiverkkoja, jotka auttavat vanhuuden päivinä. Koska väestön ikääntyminen on hyvin tiedossa, tarvitaan yhä enemmän asumis- ja palvelumuotoja, joissa seuraa ja apua on tarjolla myös yksinasuville ja yksinäisille.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi