Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kurdit kuin me talvisodassa

Turkin hyökkäys pakotti välittömästi siviilit sankoin joukoin pakosalle. Kuva: Lehtikuva / Delil Souleiman

Keskiviikkona tapahtui se, mitä oli osattu pelätä viimeistään siitä lähtien, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli yllättäen luvannut Turkin yksinvaltiaalle Recep Tayyip Erdoğanille vetää joukkonsa kotiin Pohjois-Syyrian kurdialueilta.

Vain pari päivää kaksikon puhelinkeskustelun jälkeen Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyriaan. Operaatiotaan Turkki perusteli tarpeellaan torjua terrorismia ja perustaa rajansa eteläpuolelle suojavyöhyke, jonne palautettaisiin Syyrian pakolaisia. Tosiasiassa Turkki pyrkii ennen kaikkea estämään pelkäämänsä kurdialueen synnyn aivan takaovelleen.

Turkin hyökkäys nostatti nopeasti oikeutettuja vastalauseita ympäri maailmaa. Turkin ulkoministerin kyyninen väite, jonka mukaan kyse olisi YK:n sääntöjen ja kansainvälisen oikeuden mukaisesta operaatiosta, ei mennyt läpi kummallakaan puolella Atlanttia. YK:n turvallisuusneuvosto kutsuttiin hätäkokoukseen, ja sen johto vetosi Turkkiin siviilien suojelemiseksi. EU vaati Turkkia vetämään joukkonsa takaisin. Erdoğan kuittasi EU:lle uhkaamalla päästää pakolaisvyöryn Eurooppaan.

Jopa Trump luonnehti Turkin hyökkäystä ”huonoksi ideaksi”. Se kuulosti kovin jälkiviisaalta arviolta, sillä juuri Trump antoi käytännössä Turkille vapaat kädet hyökätä kurdialueelle luvatessaan omien joukkojensa väistyvän tieltä.

Trump antoi Turkille vapaat kädet.

Myös Suomi tuomitsi Turkin hyökkäyksen. Se oli myös velvollisuutemme EU:n puheenjohtajamaana. Hallituksesta myös kerrottiin, ettei Turkkiin toistaiseksi myönnetä uusia asevientilupia.

Juuri meille suomalaisille uskoisi olevan vaivatonta kokea myötätuntoa kurdeja kohtaan. Kurdit ovat kuin me 80 vuotta sitten talvisodassa: yksin ja kumppaneidensa pettämänä, vastassaan ylivoimainen sotilasmahti, joka viattomasti uskottelee vain laajentavansa turvallisuusvyöhykettään.

Kurdit tuntevat nyt tulleensa hylätyiksi, millä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Ainakaan se ei vahvista Euroopassa jo muutenkin vakavasti horjunutta luottamusta Yhdysvaltain nykyhallintoa kohtaan.

Luottamus Trumpia kohtaan on koetuksella myös Yhdysvalloissa. Presidentti on saanut osakseen poikkeuksellisen ankaraa arvostelua myös poliittisilta tukijoiltaan, jotka syystäkin pelkäävät kurdien ahdingon tekevän tyhjäksi melkein voitetun taistelun äärijärjestö Isisiä vastaan.

Surullisinta Turkin operaatiossa ovat sen väistämättä aiheuttamat inhimilliset kärsimykset. Siviilit ovat jo lähteneet sankoin joukoin pakosalle tankkien tieltä. Se enteilee, että Eurooppa edelleenkin koetteleva pakolaiskriisi voi kohta taas kärjistyä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi