Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Mutkia teatterin yhtiömatkassa

Yhtiöittää vai ei? Se on tärkein kysymys, kun Lahdessa pohditaan kaupunginteatterin tulevaisuutta. Kuva: Katja Luoma

Lahdessa on valmisteltu jo kohta vuoden päivät kaupunginteatterin yhtiöittämistä vuoden 2021 alusta, mutta ei vielä riittävästi, jotta asia olisi saatu viedyksi tällä viikolla kokoontuneen valtuuston päätettäväksi, kuten piti. Kaupunginhallitus palautti asian viime viikolla uudelleen valmisteltavaksi äänin 7–4. Lisäselvityksiä tehdään vielä siitä, mihin ongelmiin ja mahdollisuuksiin teatterin yhtiöittämisellä on tarkoitus vastata. Myös tarkempaa liiketoimintasuunnitelmaa kaivataan.

Joku tosin olisi saattanut löytää vastaukset kysymyksiin vain lukemalla tarkasti kokouksen esityslistan. Sieltä ilmenee, että yhtiöittämisellä pyritään ketteröittämään teatterin päätöksentekoa sekä hallintoa, jotta laitos voisi keskittyä perustehtäväänsä paremmin, liiasta sääntelystä vapaana. Samoja perusteluja on käytetty ennenkin, kun kaupunki on yhtiöittänyt toimintojaan.

Tuskin palautuspäätös silti merkitsee, että kaikki hallituksen edustajat eivät osaisi lukea esityslistaa tai ymmärtäisi lukemaansa. Esityslistalta kun ilmenee myös, että samat kysymykset ovat askarruttaneet päättäjiä jo aiemmin ilman, että he olisivat saaneet niihin riittävän tyydyttäviä vastauksia.

Palautus ei tullut yllätyksenä sen jälkeen, kun SDP:n kunnallisjärjestö oli aiemmin edellyttänyt yhtiöittämisaikeista lisäselvityksiä. Demarit ottivat tarpeen esille myös liikunta- ja kulttuurilautakunnassa. Siellä ryhmän voima ei vielä riittänyt palauttamaan asiaa uuteen valmisteluun, mutta hallituksessa riitti, kun vastaan olivat enää kokoomus ja vihreät.

Yhtiöittäminen vähentää usein läpinäkyvyyttä.

Lisäselvitysten tekeminen pitkittää yhtiöittämispäätöksen tekemistä mutta ei välttämättä kaada sitä sikäli kuin selvitykset tyydyttävät päättäjiä.

Voi tosin olla, että täydellisiä selvityksiä ei ole mahdollista tuottaa. Vasemmiston vastenmielisyys julkisten toimintojen yhtiöittämisiä kohtaan näyttää kautta maan kasvaneen ylipääsemättömän suureksi, riippumatta siitä mitä laskelmat kulloinkin osoittavat. Ja niin vedenpitäviä ennusteita tuskin voi muuttuvassa maailmassa antaa, että esimerkiksi henkilöstön asemaa voisi pitää ikuisesti turvattuna.

Toki huomiota on syytä vielä kiinnittää ainakin yhteen arveluttavaan seikkaan, nimittäin siihen, että yhtiöittäminen vähentää liian usein toiminnan ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä.

Kun kunnallisesta toimijasta tulee yhtiö, sillä kasvaa houkutus ryhtyä tulkitsemaan julkisuuslakia siten, ettei sen tarvitsisi enää kertoa asioistaan yhtä avoimesti kuin ennen. Tästä on kokemusta myös Lahdessa. Päättäjät voisivat tehdä teatterista poikkeuksen, jos siitä joskus tehdään yhtiö.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi