Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hyvinvointivaltio kohta vaarassa

Talouskasvun hiipuminen vaikeuttaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista. Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Valtiovarainministeriö (VM) tuoreen suhdanne-ennusteen myönteisin uutinen on, että pelättyä taantumaa ei ainakaan vielä ole näköpirissä. Talous jatkaa kasvuaan huolimatta Suomen ja koko maailman taloutta varjostavista uhkatekijöistä.

Ja vaikka VM on odotetusti tarkentanut ennustettaan alaspäin sitten viime kesän, kasvuprosentit eivät vielä muutamaan vuoteen ala nollalla. Tälle vuodelle ministeriö ennakoi 1,5 prosentin kasvua, joka lähivuosina hidastuu prosentin vaiheille.

Tähän ennusteen myönteiset uutiset sitten jäävätkin. Alle prosenttiin talouskasvu hidastuu jo kuluvan vaalikauden jälkipuoliskolla, minkä seurauksena työllisyys ei ilman uusia toimia vahvistuu enää kuin vähän. Se on huono uutinen hallitukselle, joka laskee ohjelmansa rahoittamisen täysin sen varaan, että työllisyysaste nostetaan 75 prosenttiin.

Talouskasvun hidastuminen prosentin tuntumaan ja jopa sen alle vaikeuttaa hallituksen urakkaa entisestään. Kun yleisestä talouskehityksestä ei juuri ole vetoavuksi, paljon ja ehkä liikaakin jää riippumaan kiinni hallituksen omista päätöksistä.

Työllisyysasteen pitäisi alkaa 8:lla eikä 7:llä.

Toki hallitus väittää yhä uskovansa vankasti tavoitteensa toteutumiseen. Uskolle vain olisi saatu enemmän katetta, jos hallitus olisi kyennyt tuomaan runsaammin työllisyyttä takuuvarmasti vahvistavia keinoja jo ensi vuoden budjettiesitykseensä, joka julkaistiin kokonaisena maanantaina yhtä aikaa VM:n ennusteen kanssa.

Hallitus valitsi pidemmän tien. Se heitti pallon työmarkkinajärjestöille ja lykkäsi enimmät päätökset ensi syksyyn. Silloin hallitus lupaa vihdoin tehdä ratkaisuja, joiden voidaan arvioida lisäävän työllisten määrää vähintään 30 000:lla. Niitä odotellessa, kuittaavat lupauk­sen lyhyesti VM:n virkamiehet budjettikirjan esipuheessa.

Hallituksen työllisyystavoitteen toteutuminen on kohtalonkysymys ensisijaisesti hallitukselle itselleen. Koko kansakunnan kannalta olennaisinta on, miten julkinen taloutemme kyetään pitämään tarpeeksi hyvässä kunnossa, jotta rahat riittävät jatkossakin hyvinvointivaltion ylläpitoon.

VM:n virkamiesten mukaan ennustetun kaltainen kasvuvauhti ei riitä pitämään julkista taloutta kestävällä pohjalla. Siksi toimien, joilla haetaan kestävää kilpailukykyä sekä korkeampaa työllisyyttä ja tuottavuutta, tulee olla korkealla talouspolitiikan agendalla. Viisaan neuvon tulisi kelvata ohjenuoraksi myös nykyiselle hallitukselle, niin kuumasti kuin vaalilupaukset sen taskuja polttelevatkin. Tosiasia on, että työllisyysasteen pitäisi alkaa 8:lla eikä 7:llä väestömme ikääntyessä ennätystahtia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi