Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Energia polttelee Lahden käsissä

Kalliit voimalainvestoinnit ovat velkaannuttaneet Lahti Energiaa mutta myös auttaneet yhtiötä luopumaan kivihiilen poltosta. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahdessa on vaihteeksi virinnyt keskustelu kaupungin suurimman tytäryhtiön Lahti Energian tulevaisuudesta kaupungin teetettyä konsulttiyhtiö KPMG:llä kartoituksen yhtiön omistusstrategian vaihtoehdoista. Esille on taas noussut myös epäily, aikooko velkainen kaupunki panna rahoiksi kruunujalokivensä, joka jo kohta kolme vuosikymmentä on pönkittänyt omistajansa huojuvaa taloutta satojen miljoonien eurojen tuloutuksilla.

Lahti Energia voi tänä päivänä velkataakastaan huolimatta niin hyvin, että mahdolliset ostajat saattaisivat helposti nähdä sen houkuttelevana sijoituskohteena. Velat ovat peräisin voimalainvestoinneista, joiden ansiosta yhtiö on voinut luopua kivihiilestä polttoaineena, ylpeydeksi koko Lahdelle.

Vaikka Lahti Energia pystyy jakamaan hyvinvointiaan merkittävästi kaupungin ja kaupunkilaistenkin hyödyksi, konsultit pitävät nykytilanteen säilyttämistä huonoimpana vaihtoehtona omistaja-arvon kehityksen kannalta. Arvio perustuu riskeihin, joita kuntaomistajalle koituu massiivisen omaisuuserän hallinnasta kovassa kilpailuympäristössä.

Omistaja-arvon kehitys varmistettaisiin konsulttien mukaan parhaiten, jos kaupunki luopuisi Lahti Energian omistuksesta joko osittain tai valtaosin. Omistuksen laajentaminen vähentäisi riskejä ja toisi yhtiöön uutta osaamista. Yhtiön osakkeet voivat poltella päättäjien taskussa siksikin, että kaupanteko säästäisi heidät monelta ikävältä päätökseltä. Pelkän vähemmistöosuuden myyminen tuottaisi niin paljon rahaa, että velat muuttuisivat äkkiä saataviksi.

Ratkaisuja ei pidä tehdä ilman kestäviä perusteluja – suuntaan tai toiseen.

Silti painavia asioita jää toiseenkin vaakakuppiin. Kyselijöitä on ollut ennenkin, mutta Lahti ei ole päästänyt heitä apajille, jotta energiainfraa koskeva päätösvalta pysyisi paikallisissa käsissä. Siten myös yhtiön poikimat hedelmät kypsyisivät lahtelaisten eivätkä muiden poimittaviksi.

Tältä linjalta poikkeaminen olisi niin merkittävä käännös, että sitä ei pidä tehdä ainakaan ilman avointa keskustelua ja painavaa harkintaa. Olennaista olisi pohtia, tuottaako omistuksesta luopuminen suurempaa lisäarvoa kuin nykytilanne tasaisine tulovirtoineen. Ja jos vastaus on myönteinen, sijoittaa myyntitulot viisaasti.

Vaikka Lahti Energia päädyttäisiin pitämään yhä täysin omissa käsissä, sitäkään ei pidä tehdä ilman kestäviä perusteluja. Kaupunkilaisten on saatava silloin täysi varmuus siitä, että täkäläisten päättäjien taidot riittävät myös jatkossa luotsaamaan yhtiötä menestyksekkäästi alalla, jota leimaa ainainen, jyvät akanoista karsiva turbulenssi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi