Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Jätevesiasiat vihdoin kuntoon

Kantovedellä ja kuivakäymälällä varustellut mökit eivät vaadi jäteveden käsittelyä, kunhan pesuvedet eivät pääse valumaan suoraan järveen. Kuva: Pirjo Kamppila

Rannoilla ja pohjavesialueilla sijaitsevien, viemäriverkkoon kuulumattomien kiinteistöjen armonaika jätevesiasioiden kuntoon panemiseksi on päättymässä lokakuun lopussa. Kukaan ei voi väittää, ettei korjausten tekemiseen olisi annettu aikaa, sillä uudet vaatimukset ovat olleet tiedossa pitkään

Jätevesiasetus on itsessään ollut monipolvinen farssi, jolle ei varmasti vertaa löydy. Vuonna 2004 annettu jätevesiasetus herätti heti alkuun kritiikkiä, koska sen vaatimuksia pidettiin liian tiukkoina ja osin kohtuuttominakin.

Asetuksen noudattaminen olisi saattanut vaatia kalliin pienpuhdistamon rakentamista paikkaan, jonka vieressä levitetään pellolle lantaa ja fosforilannoitteita. Ei ihme, että kansa ei ryhtynyt heti uudistuspuuhiin, vaikka jätevesiasetuksen perimmäisen tarkoituksen varmasti hyväksyivätkin. Tarkoitus oli ja on edelleen vesistöjen rehevöitymisen estäminen.

Kukaan ei voi väittää, ettei korjausten tekemiseen olisi annettu aikaa.

Vuoden 2004 jätevesiasetuksen ensimmäinen takaraja oli vuoden 2013 loppu. Vuosien mittaan kävi ilmeiseksi, ettei kiinteistöllä ryhdytä uudistuksiin rivakkaan tahtiin. Toki paljon myös tapahtui. Esimerkiksi monet haja-asutusalueen kylät yhdistivät voimansa jätevesiasioiden kuntoon saattamiseksi.

Toisaalta kysyntä lisäsi myös tuotekehittelyä ja markkinoille alkoi tulla kohtuuhintaisia ja kohtuullisella vaivalla asennettavia puhdistusjärjestelmiä. Samoin vesi-wc:lle on tullut sisälle asennettavia vaihtoehtoja, joilla on voinut välttää raskaimmat puhdistustarpeet.

Asetuksen tiukkuus sekä olojen ja tarpeiden moninaisuus johtivat ensin jätevesiasetuksen määräysten lykkäämiseen vuoden 2015 loppuun ja sitten vuoden 2016 kevääseen. Vuonna 2011 paljon kritiikkiä herättänyt jätevesiasetus lopulta kumottiin ja se korvattiin uudella, aiempaa lievemmällä asetuksella.

Nykyisin voimassa oleva jätevesilaki on säädetty vuonna 2017 ja sen vaatimusten toimeenpanon takaraja on lokakuun lopussa rannoilla ja pohja-vesialueilla. Muualla sijaitsevien kiinteistöjen jätevesiasiat täytyy panna kuntoon muun suuren remontin yhteydessä.

Jo aiemmin määräysten ulkopuolelle jätettiin 68 vuotta täyttäneiden vakituiset asunnot. Korjausmääräysten ulkopuolelle on rajattu myös ne kiinteistöt, joissa ei ole vesivessaa ja joissa pesuvesien määrä on vähäistä, esimerkiksi vapaa-ajan asunnot, jotka ovat kantoveden varassa.

Nyt sekä korjaustöiden että selvitysten tekemisen takaraja on käsillä eikä uutta lykkääntymistä kannata jäädä odottamaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi