Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Velkaantumista tarpeen hillitä

Ylijohtaja Leena Mörttisen työryhmä ehdottaa useita keinoja suomalaisten velkaantumisen suitsimiseksi. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Ylijohtaja Leena Mörttisen luotsaama valtiovarainministeriön työryhmä julkisti tiistaina ehdotuksensa, joilla pyritään hillitsemään suomalaisten jo huolestuttaviin mittoihin paisunutta velkaantumista. Keinoista päällimmäisiä ovat kotitalouksien lainojen kokonaismäärän sitominen vuosituloihin ja enimmäispituuden asettaminen asuntoluotoille. Rajoituksia esitetään myös uudisrakentamisessa nopeasti yleistyneisiin taloyhtiölainoihin.

Työryhmä oli valjastettu tärkeälle asialle, sillä kotitalouksien velkaantuminen on kaksinkertaistunut parissakymmenessä vuodessa. Vaikka tahti on viime vuosina tasaantunut, ollaan jo historiallisen korkeissa lukemissa.

Velkaantuminen ei olisi ongelma, jos velalliset kykenisivät aina maksamaan lainansa takaisin. Ikävä kyllä yhä useammalla on ilmennyt tässä suuria vaikeuksia matalankin korkotason vallitessa. Maksuhäiriömerkintöjä on jo 385 000 suomalaisella.

Ylivelkaantuminen voi suistaa elämän raiteiltaan, ja kyse ei ole vain yksilöiden tai perheiden ongelmasta. Jos ihmiset karsivat kulutustaan selvitäkseen veloistaan, kysynnän väheneminen saattaa heikentää yritysten maksuvalmiutta. Tästä voi seurata pankeille niin vakavia luottotappioita, että niiden pitäisi rajoittaa lainanantoaan, mikä pahimmillaan hyydyttäisi kansantaloutemme rattaat.

Aikapommi voi tikittää taloyhtiö­lainoissa.

Jotta kauhukuva ei toteutuisi, järeätkin keinot ovat tarpeen. Tästä vallitsee laaja yhteisymmärrys. Yhtä helposti konsensusta ei sitä vastoin näytä löytyvän työryhmän esityksistä, jotka lähtivät nyt lausuntokierrokselle.

Sormeaan on jo heristänyt esimerkiksi Finanssiala, joka itsekin oli työryhmässä edustettuna. Se varoittaa, että liian tiukat rajoitteet voivat hyydyttää asuntomarkkinat ja vaikeuttaa työvoiman liikkuvuutta. Huoli kuulostaa aiheelliselta olkoonkin, että Finanssialaa ei voi tässä kysymyksessä pitää puolueettomana lausunnonantajana.

Vaikka kotitalouksien velat ovat kasvaneet runsaasti, vielä nopeammin on kasvanut varallisuus. Ja suurin osa varallisuudesta on kiinni asunnoissa, joita varten ottamansa lainat suomalaiset ovat maksaneet yleensä tunnollisesti takaisin. Toista maata ovat erilaiset pikavipit, joiden rajoittamiseksi työryhmältä olisi odottanut paljon pontevampia ehdotuksia.

Nähtäväksi jää sekin, riittävätkö työryhmän keinot purkamaan mahdollisen aikapommin, jonka pelätään tikittävän taloyhtiölainoissa. Tehokas markkinointi on saanut taloyhtiölainat näyttämään hyvin houkuttelevilta. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että niistä tulee nopeasti kaikkien muidenkin osakkaiden yhteinen murhe, jos yksi ei pystykään lyhentämään velkaansa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi