Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kummitusjuna päätepysäkille

LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa on mielissään eritoten yliopistoindeksin palauttamisesta. Kuva: Ronja Koskinen

Antti Rinteen (sd.) hallitus lunasti budjettiriihessään lupauksiaan kasvattamalla tiukoille vedettyjen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta. Ensiksi mainituille on jo ensi vuonna tulossa 40:n ja jälkimmäisille 20 miljoonan euron lisäpotti. Lisäksi indeksikorotukset toteutetaan pitkästä aikaa täysimääräisinä.

Hallituspuolueiden kellokkaat hehkuttivat päätöstä koulutuksen kunnianpalautuksena ja jopa koko sivistys-Suomen pelastuksena, vaikka luvatut eurot jäivät kauas niistä summista, joita nykyiset hallituspuolueet ennen vaaleja oppositiossa väläyttelivät. Ratkaisu myöntää hallitusohjelmaan merkityt korotukset täysimääräisinä heti ensi vuodesta alkaen oli kuitenkin mieluinen rahoituksen kohderyhmälle. Lähtihän valtiovarainministeriö omassa budjettiesityksessään vielä siitä, että korotus olisi jaksotettu koko vaalikaudelle.

Ylipäätään oli suuri helpotus yliopistoille ja korkeakouluille, että valtiovalta käänsi nyt täysin kelkkansa, mitä tulee koulutuksen rahoittamiseen. Lappeenrannan ja Lahden LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa kuvaili kuluvan vuosikymmenen menoa ilmeisen osuvasti kummitusjunassa istumiseksi (ESS 19.9.), kun hallitukset toisensa jälkeen karsivat koulutuksesta satoja miljoonia euroja yrittäessään vuorollaan panna julkista taloutta kuntoon.

Nyt kummitusjuna näyttää saavuttaneen päätepysäkkinsä Rinteen hallituksen lisätessä rahoitusta leikkausten asemesta. Toki kyse on vielä varsin vaatimattomista summista, kun miljoonat jyvitetään kaikkien yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kesken.

Lisärahat eivät auta LUTia laajentamaan koulutusta.

LUTin osuus on runsaat miljoona euroa. Sillä saadaan Saksan mukaan tehdyksi maltillisesti ”jotakin uutta”. Olennaisena hän pitää indeksin palauttamista. Se auttaa säilyttämään nykyisen toiminnan tason elinkustannusten noustessa. Lähes miljoona on luvassa myös Lahden ammattikorkeakoululle, jota leikkaukset koettelivat taannoin ankarasti. Siihen tosin johti osaltaan myös oppilaitoksen oma tehottomuus tutkintojen valmistumisessa.

Vaikka lisärahat tulevat tarpeeseen, ne eivät ikävä kyllä auta ­LUTia laajentamaan koulutustarjontaa Lahdessa, mihin olisi valmius jo ensi vuodeksi. Esteenä ovat opetus- ja kulttuuri­ministeriön asettamat tutkintokatot, joita Saksa pitää liian pieninä ottaen huomioon, kuinka hyvin LUTista valmistuneet opiskelijat ovat työllistyneet.

LUTin toivoisi onnistuvan vaikutuspyrkimyksissään tutkintokattojen korottamiseksi, sillä se palvelisi myös täkäläisiä yrityksiä poikien siten aikanaan lisäarvoa koko Lahden seudulle.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi