Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Säännöllistä yhteydenpitoa

Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin lokakuussa Washingtonissa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee työvierailun Yhdysvaltoihin lokakuun alussa. Hän tapaa virkaveljensä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin keskiviikkona 2. lokakuuta tämän virka-asunnolla Valkoisessa talossa Washingtonissa. Presidentit keskustelevat tapaamisessa maiden välisen yhteistyön lisäämisestä muun muassa Euroopan ja arktisen alueen turvallisuuteen liittyen.

Sauli Niinistö on onnistunut luomaan tiiviit ja kiinteät suhteet valtionpäämiestasolla niin itään kuin länteen. Tapaamiset sekä Yhdysvaltojen että Venäjän presidenttien kanssa ovat säännöllisiä. Ja rytmikin on sama: Ensin Putin, sitten Trump.

Heinäkuussa 2017 Niinistö isännöi presidentti Vladimir Putinin vierailua Savonlinnassa. Ohjelmaan kuului muun muassa oopperajuhlilla käynti. Saman vuoden lokakuussa Niinistö tapasi ensi kertaa Donald Trumpin Yhdysvalloissa.

Tiiviit yhtey­det itään ja länteen tekevät ­Suomesta kokoaan ­isomman.

Sama toistuu tänä vuonna. Putin vieraili Niinistön luona elokuussa, ja lokakuussa Niinistö matkaa jälleen Washingtoniin. Viime vuonna Niinistö pääsi tapaamaan molempia, kun Trump ja Putin järjestivät huipputapaamisen Helsingissä 2018. Vierailut ovat siis vakiintuneet vuosittaisiksi.

Se ei ole tällaiselle pienelle maalle merkityksetöntä. Vaikka Suomen rooli maailmanpolitiikan päätöksentekijänä on pieni, säännöllinen keskusteluyhteys tarjoaa maallemme kokoaan isomman roolin. Niinistölle tulee mahdollisuus viedä isojen maiden viestiä eteenpäin. Tuskinpa on sattumaa, että Niinistön matkaohjelmaa suunnitellessa syyskuinen vierailu Ukrainaan oli ajoitettu pian Putinin tapaamisen jälkeen. Saman hän teki elokuussa 2014, jolloin Niinistö riensi Putinin luota Sotshista suoraan Kiovaan.

Tapaamisissa Suomelle tarjoutuu tilaisuus esittää suurmaiden johtajille myös itselleen tärkeitä asioita. Venäjän kanssa tällaisia aiheita ovat muun muassa ympäristöasiat sekä transpondereiden käyttö Itämeren alueella.

Valkoisen talon vierailuohjelmassa mainittu maiden välinen yhteistyö turvallisuuteen liittyen ei jätä epäselväksi, etteikö tapaamisessa vähintäänkin sivuta Suomen tulevia hävittäjähankintoja. Kaksi vuotta sitten Trump keuli tiedotustilaisuudessa sanoen, että Suomi ostaisi seuraavatkin koneet Yhdysvalloista. Kisa hävittäjätoimittajasta on vielä auki, muttei kovin kauaa. Onkin mielenkiintoista nähdä ja kuulla, miten Trump muotoilee tilanteen nyt. Etenkin kun Suomi päätti ostaa sotalaivojensa tekniikkaa sadoilla miljoonilla euroilla ruotsalaiselta Saabilta, jonka JAS Gripen on yksi ehdokas Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi