Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kivenheittoa lasikaapissa

Jorma Ratia (ex-kok.) edustaa jatkossa Lahden valtuustossa omaa yhden miehen ryhmäänsä. Kuva: Juha Tanhua

Ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajan valintaprosessista noussut kuohunta ei Lahdessa loppunut siihen, kun tehtävään pestattu kokoomuksen valtuutettu Milla Bruneau aloitti työnsä maanantaina. Samana päivänä toinen kokoomusvaltuutettu Jorma Ratia jätti kokoomuksen ryhmän. Jatkossa hän edustaa valtuustossa vain itseään omassa yhden miehen ryhmässään.

Ratia paljasti olleensa useammasta asiasta eri linjoilla ryhmän enemmistön kanssa tällä ja viime vaalikaudella (ESS 17.9.). Esimerkiksi ympäristöpääkaupunkihanketta hän on epäillyt turhaksi ja kalliiksi operaatioksi.

Juuri hankkeen johtajan valintaprosessia Ratia kuvaili kirsikaksi kakussa eropäätöksessään. Hän väitti ”skandaalin” vahvistavan, että oman edun tavoittelu on ylittänyt kokoomuksessa hyväksyttävyyden rajat, kun voidaan puhua jo työpaikkojen hankkimisesta veronmaksajien kustannuksella.

Nimeltä Ratia mainitsi Juha Rostedtin (kok.), joka viime vaalikaudella luopui siviilityöstään tultuaan valituksi kaupunginhallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi. Tällä kaudella Rostedt on hankkinut elantonsa kaupunginhallituksen puolipäiväisenä varapuheenjohtajana.

Ratian ero kutistaa kokoomuksen painoarvoa.

Kh:n puheenjohtajan vuosipalkka on 60 000 euroa. Varapuheenjohtajat ansaitsevat puolet siitä. Palkkioilla on haluttu taata, että keskeiset luottamushenkilöt voivat keskittyä aikaa vieviin tehtäviinsä täysipainoisesti, ilman siviilityön rasitteita. Myös kuntapolitiikan hiipunutta vetovoimaa on pyritty näin vahvistamaan.

Palkkiokäytäntö, joka ensi vaalikaudella korvataan pormestarimallilla, on alusta pitäen herättänyt arvostelua osassa valtuustoa. Ratia liittyi nyt tähän populistiseen kuoroon, vaikka hän seisoo yhä toisella jalallaan lasikaapissa kivittäessään muita.

Ratia nautti itsekin pitkään hyvistä eduista Lahti Energian hallituksen johdossa. Hän joutui luopumaan tehtävästään kesällä kaupungin johdon havaittua, että hän oli junaillut yhtiön toimitusjohtajalle isot palkankorotukset omistajan tietämättä.

Toisenkin merkittävän luottamustehtävänsä Ratia joutui taannoin jättämään vasten tahtoaan. Kokoomusryhmä syrjäytti hänet puheenjohtajansa paikalta kesken viime vaalikauden. Tilalle ryhmä nosti, kuinka ollakaan, Milla Bruneaun, jonka valinta ympäristöpääkaupunkihankkeen johtoon sai Ratian nyt katkaisemaan välinsä lopullisesti ryhmän kanssa.

Ratian ero kutistaa entisestään Lahden kokoomuksen painoarvoa, joka viime vaalien suurtappion jälkeen väheni historiallinen pieneksi. Ryhmässä toistuvasti ilmenevä riitaisuus enteilee, ettei menestystä ole luvassa tulevissakaan vaaleissa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi